Friday, 8 July 2011

Peralatan Komputer : Part 2

Part 1 - http://komputer-milikku.blogspot.com/2011/07/peralatan-komputer-part-1.html

Computer Networking Equipment

1. Modem

Modem ini ada banyak jenis bergantung kepada pembekal. Modem yang biasa kita lihat adalah ADSL Modem yang dibekalkan oleh Telekom Malaysia.

Contoh ADSL Modem


2. Broadband

Ini pula menjadi pilihan masa ini kerana mudah dan senang dibawa cuma line buat panas je. Bila dah slow, laju lagi siput babi berlari...*ada ke*

Contoh Broadband



3. Switch atau router

Benda ini digunakan untuk menyambungkan internet kepada beberapa buah PC, maknanya sharing connection yang akan membuat network. Biasanya korang akan jumpa ini dekat pejabat.

Contoh Switch



4. Wireless Modem atau router

Benda ini sama fungsinya macam switch namun ini digunakan untuk sharing sambungan Wireless.

Contoh Wireless Modem



5. RJ45 Cable

Kabel yang digunakan untuk menyambung network, siapa guna ADSL akan nampak benda ne.

Contoh RJ45 Cable



6. UTF Cable

Benda ini biasa digunakan untuk saring LAN connection. Korang pernah main counter-strike atau apa saja game yang ada LAN-Games, maka ini lah cable yang boleh digunakan untuk korang battle dengan kengkawan korang secara online menggunakan LAN Network.

Contoh UTF Cable



7. RJ11

Kabel seperti RJ45 cuma lebih kecil kepalanya dan digunakan untuk kabel telefon rumah.

Contoh RJ11 Cable


4 comments:

Cik Kay Jue said...
This comment has been removed by the author.
Cik Kay Jue said...

kat rumah CKJ guna yang no.4

muz said...

@Cik Kay Jue
TM punya ke?

tiefazatie said...

ifa guna modem je..c shiro..haha