Sunday, 24 July 2011

Phising Style - Hati - Hati !

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera semua, korang buat apa hujung minggu ne? Mesti ada yang keluar berkelah kan, takkan dating, keluar dengan keluarga ataupun dating dengan laptop macam Muz ne. Sebenarnya Muz nak share dengan korang pasal satu benda ne, orang ne cuba untuk phising Muz semalam... nak tahu ceritanya?



Semalam muz dapat email twitter dari seorang user yang mengatakan ada sesuatu yang tak elok dalam blog Muz ne... Bingung juga Muz apa yang benda tak elok dalam blog Muz, Muz bukan ada simpan gambar awek gersang, gedik, bogel atau apa-apa benda lucah pun... Ne yang buat muz suspect semacam...


So Muz pun klik lah link yang dia bagi tu kat no-cookies tab windows, korang tahu apa yang Muz dapat?? Automatic browser detect link yang Muz nak pergi tu adalah "phising-site"... Memang Muz menyumpah jugalah dengan user tu sebab berani cuba untuk phising Muz... taktik lama lah, pakai lah advanced sedikit....


So korang hati-hati lah ok dengan orang macam ne, jangan terperdaya dengan kata-kata dia dan klik link yang dia bagi, kalo terdetect tak apalah kalo tak naya korang... Nah ne muz bagi maklumat Twitter User yang cuba phising Muz semalam, korang nak berkenalan dengan dia pun boleh... :)





p/s : u wait for the revenge....

15 comments:

oPiE iSa said...

budusnye org tu, die taktahu die sedang berurusan dengan SIFU, mana oleh lawan,,,,, @_@

Bui Junaidi said...

kuang ajo betul kan..sabo je la..*_*

H.J said...

dia nak main2 nga muz ye..haha

azrijohan said...

ape ni ape ni..
x paham...

jelaskan sikit boleh tak..?

muz said...

oPiE iSa : Jangan muz bukan EH, kalo EH baca habis muz...hehe

Bui Junaidi : Sabolah ne...hhee

H.J : Agaknya macam tu lah...hehe

azrijohan : Phising ko tak tau ke?

azrijohan said...

tak..

muz said...

@azrijohan
dia macam ne, hacker buat satu site klon macam fb, dia klon login page fb tu, dia ubah script untuk dapatkan password dan id orang, kemudian dia hantar link kat ko, suruh ko log in fb ko guna page fb yang dia klon tadi, bila ko masukkan id dan password ko secara automatik id dan password ko dihantar kepada hacker tadi, ko memang tak sedar, bila ko sedar je fb ko dah kena hack, cuma ko tengok sini contohya...Ketatkan Keselamatan Facebook Anda

Anak Wak Mail said...

ohhhhh...nak kenallah dengan burhan tu..hahaha

c genk bah ne said...

info yg menarik..
duina...batah aku inda kemari eh..
muz aku tag ko

http://genkcorner.blogspot.com/2011/07/segmen-kami-blogger-1malaysia.html

Nur Syazana Mohammed Sani said...

nice info ,. thanx for sharing :D

moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana

http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/kau-dengan-ak-same.html

Alisya said...

ada je orang yg berniat tak baik kat org lain..kena hati2 pas ni..

muz said...

Anak Wak Mail : Oh boleh xda masalah kalau nak kenalan dengan dia tu...hehe

c genk bah ne : Aku pun batah nda melawat ko, thx ar untuk tag tu... :)

Nur Syazana Mohammed Sani : ur welcome... :)

Alisya : yap betul kena lebih berhati2 lepas ne ye... :)

vampire's lovex said...

takda keja betol...

selalu artiss je kena kacau..hihi muz dah jd artis la tu mksud nya. hheh

Dinda Puspita said...

old fashion haha skg dah ade detech phising lor..

Pujangga Senja said...

Hahaha .. Nie mesti muz rilekscrew :p