Sunday, 15 September 2013

Apa Itu cPanel & Perbezaannya Dengan WebHost Manager?


Apa Itu cPanel? 

cPanel adalah Control Panel web hosting Linux atau Unix yang digunakan laman web anda, di dalam Control Panel disediakan berbagai peralatan untuk mentadbir, mengubahsuai dan menyusun atur laman web anda. Contohnya melalui Control Panel anda boleh mengemaskini akaun email yang digunakan di laman anda, menggunakan peralatan laman seperti file manager, mengemaskini akaun FTP, mengemaskini perlindungan email dan laman web, melihat statistik laman anda, membuat backup, mengurus database MySQL, mengakses phpmyadmin, mengurus subdomains, menggunakan peralatan network.
  
cPanel digunakan oleh semua web hosting bagi memudahkan pentadbir laman mentadbir laman mereka dengan peralatan , cPanel Web Hosting terbahagi kepada dua iaitu cPanel dan WHM @ WebHost Manager.

Apakah perbezaan cPanel dan WHM?

cPanel digunakan untuk menyusun atur satu laman web sahaja manakala WHM digunakan untuk mengatur beberapa atau sejumlah laman web dan juga untuk mengatur hosting server bagi pembekal hosting.

Pengguna yang menguruskan satu laman memerlukan cPanel untuk memudahkan kerja mengurus atur laman mereka manakala Reseller atau pengguna dengan pakej hosting yang menguruskan lebih daripada satu domain memerlukan WHM.

Kenapa perlunya penggunaan cPanel ke atas sebuah laman web?

Dengan adanya cPanel dapat membantu seorang pentadbir laman junior dalam menguruskan laman web mereka dengan antaramuka cPanel yang cukup mesra pengguna. Pentadbir laman baru juga tidak perlu mempunyai pengetahuan khusus mengenai command line yang digunakan di dalam server LINUX dan UNIX barulah boleh mentadbir sebuah laman, cPanel membantu pentadbir laman baru untuk memudahkan kerja mengurus tadbir laman dengan mudah dan pantas.

Disini anda boleh cuba untuk melihat bagaimana antaramuka dan perbezaan antara cPanel dan WHM :

cPanel 

http://x3demob.cpx3demo.com:2082/logout/?locale=en
User ID : x3demob
Password : x3demob

WHM @ WebHost Manager 

http://demo.cpanel.net:2086/logout/?locale=en
User ID : demo
Password : demo
Read more >>

Apa Itu Blog?


Blog memang tidak asing lagi bagi blogger-blogger di seluruh pelusuk negara. Bagi mereka yang baru nak mencebur diri dalam dunia blog tentu tertanya-tanya apa itu blog. Blog adalah singkatan daripada perkataan "Web Log". Ia sama seperti buku catatan @ buku log namun secara dalam talian @ online. Ringkas nya ia ditakrifkan begini

Web (Talian) Log (Cacatan) = Catatan atas talian diringkaskan menjadi BLOG. 
  
Blog adalah catatan individu @ kumpulan tertentu untuk berkongsi apa jua yang diingini nya kepada blogger lain khususnya atau kepada sesiapa jua diatas talian (online). Dengan blog maklumat dapat dikongsikan kepada jutaan pengguna internet seluruh dunia. Tidak seperti laman web informasi seperti Wikipedia atau yang seumpama dengannya, blog memberikan perkongsian maklumat dengan cara yang lebih kreatif dan menarik bergantung kepada kreativiti dan teknik penulisan blogger itu sendiri. Dengan ini orang dapat membaca entri, berkongsi maklumat dan info dengan cara yang lebih santai dan menarik.

Selain daripada berkongsi ilmu dan informasi, blog juga digunakan untuk merapatkan ukhuwwah dan persahabatan @ berkenalan dengan blogger lain sambil melawat ke blog mereka. Biasanya ada shoutblox untuk tinggalkan mesej buat blogger, jadi dari situ perkenalan boleh diwujudkan. Blog juga digunakan untuk berkongsi pengalaman, bisnes, komuniti dan sebagainya. Mereka yang ada blog biasanya dipanggil blogger.

Persoalan sebegini selalu bermain difikiran mereka yang berminat dan baru nak join dunia blog. Jangan pening-pening kan kepada anda. Terdapat banyak genre @ jenis-jenis blog yang ada dalam dunia blogger tanah air. Antara nya seperti berikut :

Blog Perkongsian Ilmu
Blog Komuniti
Blog Keagamaan
Blog Bisnes
Blog Peribadi- catatan hidup dll
Blog Persatuan, kelab dll
Blog lawak
Blog Seram
Blog Cerita
 Blog Sejarah 

dan bermacam-macam jenis blog lagi yang ada...

Jadi anda pilihlah genre mana yang anda suka. Yang penting anda tahu apa yang anda nak kongsikan dalam blog anda. Ingat, sebaiknya anda menulis sesuatu yang anda dapat kongsikan dengan blogger dan orang lain. Jangan sesekali wujudkan blog atas dasar nak mengena kan orang atau untuk tujuan yang tak baik sebab bukan anda seorang sahaja yang baca, berjuta orang akan baca @ mungkin baca blog anda.

dah berminat nak jadi seorang blogger?
dan mempunyai blog sendiri?
daftar lah di Sini https://www.blogger.com/home
percuma tanpa sebarang bayaran

Selamat Berblogging dan selamat menjadi blogger yang berjaya, insyaAllah...
Read more >>

Friday, 13 September 2013

Apa Itu Laman Web ?


Jaringan Laman Web

World Wide Web atau WWW atau lebih dikenali sebagai web merupakan perkhidmatan internet yang paling popular. Web merupakan satu perkhidmata yang menghimpun maklumat. Lazimnya web mempunyai hiper pautan (hyperlinks) teks, imej grafik, audio dan video. Setiap halaman web mempunyai alamat yang unik. Alamat ini dikenali sebagai Uniform Resource Locator (URL). Setiap URL mengandungi dua bahagian utama iaitu protokol dan nama domain. Protokol yang lazim digunakan ialah http:// iaitu seangkatan HyperText Transfer Protocol.

Laman web ialah dokumen “HTML” pada World Wide Web. Biasanya dokumen ini mengandungi hubungan hiperteks dengan dokumen lain pada World Wide Web.Dokumen ini biasanya berada pada pelayan web yang berlainan. Melayari web ialah melalui proses mengikuti hubungan ini dari satu laman ke satu laman yang lain.

Maksud Laman Web

Menurut Dictionary.com (2007)

Laman web yang berfungsi sebagai pintu masuk ke Internet, dengan menyediakan kandungan berguna dan capaian ke pelbagai laman web/tapak dan ciri-cirinya dalam Internet.

Menurut Wikipedia (2007)

Laman web dalam Internet yang kebiasaanya menyediakan kemampuan tertentu/tersendiri (personalized) kepada pengunjungnya.

Menurut Yahoo.education

Laman web yang dianggap sebagai Pintu masuk kepada laman web lain, kebiasaannya dengan menyediakan atau menjadi akses kepada enjin pencari.

World Wide Web (www atau web) merupakan bahagian internet yang sering digunakan untuk mendapatkan maklumat, kita selalu berfikir tentang “net” dan “web” saling memerlukan antara satu sama lain. Walaubagaimanapun web hanya sebahagian daripada internet, bahagian lain dari internet termasuklah sistem komunikasi seperti email, mesej segera dan teknologi pertukaran maklumat seperti “file transfer protocol" (FTP) dan newsgroup.

Apa yang membezakan web daripada internet yang lain ialah :

1. Menggunakan protokol komunikasi biasa (seperti tcp/ip) dan bahasa khas (seperti hypertext markup language atau html) yang sesuai dengan komputer yang berbeza untuk berkomunikasi antara satu sama lain dan memaparkan informasi dalam format compatible.

2. Ia menggunakan link khas (hyperlink) yang memebolehkan pengguna untuk “jump” dari satu web ke web yang lain.

Maksud laman web:


~ Laman web ialah dokumen berisikan maklumat yang boleh dilawati di Jaringan Sejagat menggunakan pelayar web. Dokumen ini biasanya dihasilkan dalam bentuk HTML atau XHTML, dan biasanya mempunyai pautan-pautan ke laman lain pula.

Menurut buku Teknologi Maklumat dalam Pendidikan, laman web merupakan aplikasi yang paling menarik dan penting di dalam internet. Laman web ialah dokumen ‘HTML’ pada World Wide Web yang mengandungi hubungan hiperteks dengan dokumen lain pada World Wide Web. HTML digunakan untuk membuat reka bentuk laman web dan untuk menghubungkan satu halaman dengan halaman yang lain pada web.

Laman web juga merupakan jaringan sejagat yang terdiri daripada koleksi fail dalam talian yang dipanggil tapak jaring atau homepage. Tapak jaring ini mengandungi pautan-pautan ke dokumen dan sumber maklumat yang terdapat di seluruh rangkaian internet.

Laman Web

Laman web atau dikenali sebagai World Wide Web ialah jaringan sejagat yang terdiri daripada koleksi fail dalam talian (ONLINE). Tapak jaring ini mengandungi pautan (Link) ke dokumen dan sumber-sumber maklunat yang terdapat diseluruh rangkaian internet. WWW boleh dikatakan sebagai perpustakaan maya sejagat (Universal Virtual Library).
Read more >>

Tuesday, 20 August 2013

Doalah Untuk Mesir Saudara Muslim Ku


Assalammualaikum seluruh kaum muslimin dan muslimat...

Amat sedih apabila kita melihat apabila kita melihat saudara-saudara kita diperlakukan dengan sungguh zalim di Mesir... Nyawa mereka bagai tiada harga, wanita, kanak-kanak dan orang tua dibunuh dengan kejam dan rumah ibadat yang berlindung dibakar... Ya sungguh kejam pebuatan manusia terkutuk... Janji Allah Azza Wa Jallan neraka jahanam kepada mereka yang membunuh umat Islam yang menegakkan Islam di muka bumi Allah...


[Allah SWT berfirman (Maksudnya) ;

“Dan barang siapa yang membunuh seorang mu’min dengan sengaja maka balasannya ialah Jahanam, dia kekal di dalamnya dan Allah murka kepadanya, dan melaknatinya serta menyediakan azab yang besar baginya.” (An Nisa: 93)]



Oleh itu admin ingin mengajak seluruh umat islam di dunia untuk menyokong Seruan Solidariti Antarabangsa Mengecam Pembunuhan oleh Kudeta Tentera Mesir ...

Dunia telah menyaksikan tragedi kemanusiaan paling besar dalam sejarah Mesir sehingga hari ini. Dalam 3 atau 4 tragedi berasingan Mesir telah menumpahkan darah rakyatnya hampir 4000 orang dan lebih belasan ribu lagi tercedera. Peserta demonstasi yang menuntut hak demokrasi mereka telah berkampung selama sebulan lebih dengan aman tanpa sebarang keganasan dan pertumpahan darah. Walaupun ada pihak yang mendakwa mereka dengan pelbagai tuduhan tetapi mereka gagal menghadirkan bukti selain gambar-gambar dan kenyataan palsu.

Sistem demokrasi menjamin hak bersuara dan berdemonstrasi secara aman. Namun, perhimpunan mereka diserang dengan peluru hidup, dan perkampungan mereka dibakar untuk penghapusan bukti di Medan Rabaah dan Medan An Nahdhah. Kemudian, sekali lagi perhimpunan menuntut bela atas kematian ini di Ramsis diserang yang mengorbankan lagi 300 nyawa. Kudeta terus bermaharaja lela tanpa mengendahkan sebarang tekanan antarabangsa untuk menghentikan penyembelihan ini.

Kami menyeru masyarakat dari seluruh pelusuk dunia untuk bersatu menunjukkan solidariti kita demi setitik nilai demokrasi dan kemanusiaan kepada rakyat Mesir. Masihkah anda ingat bagaimana solidariti dunia membela "hunger strike" rakyat Palestin yang berada dalam tahanan Israel mampu memberi kesan yang signifikan sehingga mereka dibebaskan?

Sekarang, menurut kenyataan Al Jazeera (semalam) dianggarkan sudah lebih 85 juta penduduk dunia yang menggunakan Gambar profil (DP) Rabiah turut sama bersolidariti demi nilai kemanusiaan dan demokrasi. Simbol ‪#‎R4BIA‬ yang menjadi lambang solidariti dunia adalah simbolik kemenangan buat rakyat Mesir.

_______________________________

• Maksud Simbol 4.

1. Simbol 4 jari merupakan simbol mengenang medan demonstrasi Pro Demokrasi dan legitimasi Presiden Mursi di Medan Rabiatul Adawiyah (Rabi'ah) yang telah dihancurkan oleh rejim zalim tentera Mesir. Simbol 4 jari membawa maksud Rabi'ah. Rabi'ah/arba'ah bermaksud Empat. Oleh sebab yang demikian, (angka 4) dijadikan sebagai simbol mengenang peristiwa di Rabi'ah sekaligus membawa maksud keteguhan, kekuatan dan solidariti kepada manusia mencintai kemerdekaan.

2. Simbol 4 jari ini telah dilancarkan oleh Perdana Menteri Turki, Recep Tayyep Erdogan bermula Sabtu 17 Ogos 2013 setelah mengecam keras 'massacre' yang dilakukan tentera junta Mesir terhadap penyokong Presiden sah yang mendapat legitimasi rakyat, Dr Mursi.

3. Simbol #R4BIA dipakai oleh penyokong Mursi/Mesir di media sosial seperti facebook dan twitter sebagai bentuk solidariti dan kepedulian terhadap apa yang berlaku di Mesir.

Ayuh kita lancarkan PERANG MEDIA dan DOA ke atas kezaliman ini. Kedua-dua ini adalah senjata kita paling kuat yang mampu menembusi apa jua sempadan dan kita mampu melakukannya !

Ayuh, tunjukkan solidariti kalian! Sebarkan.

"Kamu cukup bertuah kerana menjadi seorang manusia dan dilayan seperti manusia, tidak seperti rakyat Mesir yang sudah dinafikan asasi manusia oleh mereka yang sudah hilang erti kemanusiaan !

You are lucky enough to be a man and being treated like humans, not like the Egyptians who have been denied their human rights by those who have lost their humanity !


‪#‎mesirkini‬
#R4BIA
Mari kita sama-sama menyokong Dr Mursi dan seluruh pejuang Ikhwanul Muslimin dengan menukarkan Profile Picture kita kepada gambar di bawah ini...



Doakan Mesir saudaraku semua, Perjuangkan agama Islam walau hingga ke titisan darah terakhir...


Read more >>

Saturday, 17 August 2013

Belog Diserang Penggondam Misteri


Ini adalah kenangan manis blog ini XD













Jom kenalan dengan abam hensem kita ne XD

Read more >>