Tuesday, 21 June 2011

PC Lambat Bila Nak On..

Korang ada mengalami masalah laptop lambat sangat nak on..yang rasanya kalo masak maggi pun sempat lagi sambil bancuh kopi...kalo macam ne dah parah giler dah ne...

Salah satu puncanya apabila banyak sangat APPLICATION nak menyibukkan diri untuk run masa korang LOG IN WINDOWS, hal ne terjadi apabila korang banyak sangat install APPLICATION dan biarkan APPLICATION tu AUTORUN masa STARTUP...



So korang kena disablekan mana2 APPLICATION yang tak penting untuk AUTORUN masa WINDOWS STARTUP.. Caranya korang tekan keypad yang ada lambang bendera tu sekali dengan keypad R
< WIN + R >

Kat kotak search tu taip msconfig dan tekan ENTER.


Bila ada popup windows SYSTEM CONFIGURATION, klik kat TAB STARTUP.


Disini korang disable mana yang tak perlu dan kekalkan mana yang perlu saja.

Dah selesai klik butang APPLY kemudian OK.

Kemudian akan keluar popup lagi yang suruh RESTART PC untuk APPLY CHANGES yang korang buat tadi.

Bila dah restart cuba tengok ada perubahan ke tak.

< kalo tak berani nak disable mana satu, ambil gambar dan email pada saya, saya akan bagitau mana yang perlu disable dan mana yang perlu enable, email saya rujuk kat PAGES CONTACT ME >

18 comments:

Anak Wak Mail said...

selalu komputer lambat nak off..cmne pulak nak buat tu?

munirah said...

dah cube buat yg mcm kat atas tu.. tapi tak restart lagi.. nyway.thanx for the tip :)

Met bUjang said...

kalau pc aku nak mati, cm na lak ??? hahaha

muz said...

@Anak Wak Mail
Lambat nak off, sal ada masalah application yang berat tengah running n dia ambil masa untuk shutdown application tu, cuba cek d task manager...

muz said...

@munirah
Ur welcome, tell me the different k... :)

muz said...

@Met bUjang
Ko ambil ammar 1000 kg, tapi pastikan ko buat jauh sikit lepas tu hempas laptop ko sepuas hati....hahahahah

Senorita said...

thanksssssss,,, sgt membantuuu..

*applause*

muz said...

@Senorita
Ur welcome... :)

oPiE iSa said...

Hehe. Ni dah lama tahu.. =P

muz said...

@ opie : nak ajar kat yang tak tau ne.. :)

oPiE iSa said...

^^*

Afham Firdaus said...

kenapa laptop saya selalu jem dan lambat bila nak on(mengambil masa 10 minit)...padahal laptop saya baru dibeli beberapa bulan yang lalu?

Muz Rileks said...

@Afham Firdaus

Dah check autorun program?

Afham Firdaus said...

saya tak paham macam mana nak disable autorun program

Muz Rileks said...

@Afham Firdaus

Pergi ke START MENU > ACCESSORIES > RUN

Keluar SATU BOX kemudian TAIP msconfig

Pergi ke TAB STARTUP kemudian untick program yang tidak perlu autorun start bersama windows.

Afham Firdaus said...

lambat juga

syed mustafa said...

sy x tau mane satu nk disable..tlg bgitau,mcm mane nk contact?? x jmpe 'PAGE CONTACT ME'. thank you...

lily chandi said...

Thanks for the info...