Thursday, 30 June 2011

Computer Bug Sebenar Adalah Serangga

Anda tahu apa itu komputer bug? Ia adalah satu perkataan yang digunakan oleh pembina perisian untuk mewakili kegagalan atau kesalahan dalam sistem komputer sejak tahun 1990.



Namun itu bukanlah isunya, anda tahu tak? Samada fakta ini benar ataupun tidak tetapi ia satu fakta yang menarik untuk dikongsi.

Komputer bug pertama yang ditemui sebelum bukanlah kesalahan, kegagalan atau kecacatan pada perkakasan atau perisian komputer.



Pada tahun 1947 seorang jurutera bernama Grace Murray Hopper yang sedang bekerja pada sistem Harvard University Mark II Aiken Relay Calculator (ada juga yang mengatakan Relay #70 Harvard Mark 1 System), mendapati ada sesuatu yang tidak kena dengan ujian yang sedang dijalankan.



Setelah mengenalpastinya, dia menjumpai seekor rama-rama terperangkap pada Panel F sistem yang mengganggu ujian yang sedang dijalankan.


Serangga itu kemudiannya diambil dan ditampal pada buku log komputer dengan nota 'kes bug sebenar yang pertama dijumpai'.



Menarik bukan dan mungkin agak logik ataupun tidak.. :)

32 comments:

Miecyber said...

Luculah pulak...huhuhuuh

Hilang Lagi Warisan Melayu

TeAqArH said...

haahaha..serangga punya hal

Anonymous said...

@TeAqArH
Tu lah pasal, serangga lah penyebab timbulnya computer bug ne...hehe

TeAqArH said...

ok lah tu..serangga ade fnction kt computer..^_^

Anonymous said...

@TeAqArH
ye juga kan, kalo bukan serangga tu takdalah wujud komputer bug ne... :)

TeAqArH said...

tau pun..besar jasanya tu..^_^

Anonymous said...

@TeAqArH
Kalo gitu maw bagi award lah ne kan... :)

TeAqArH said...

kene..besar jasanya kpda kite...^_^

Anonymous said...

@TeAqArH
Apa lah award maw diberi ne??? Cuba bagi muz idea... :)

vampire's lovex said...

hahaha... rama2 tu ke bug nye,aku ingat kan virus ke hape bnde

Anonymous said...

@vampire's lovex
Sekali sekala rama2 kan, asyik virus je, boring gak...hehe

TeAqArH said...

jasa kepda manusia..^_^

Anonymous said...

okay2, nanti muz p cari di kedai dulu trofinya.. :)

TeAqArH said...

hahaha..trofi besar mcm yg bg utk juara bola sepak tau..heheh

Anonymous said...

haha, bolekah rama2 angkat trofi begitu besar?

TeAqArH said...

boleh2...dya guna kaki dya..hehehe^_^

Anonymous said...

hehe...yeke, belum pernah nampak oh...

TeAqArH said...

tqah pun x penah nmpk..hehehe...muz2...muz pndai guna photoshop x?

Anonymous said...

Pandai juga kenapa?

TeAqArH said...

nak buat watermark.tp x bape nk pandai..otak x kretip..biasa la..:(

Anonymous said...

yang tuk gambar tu kan? Alah guna PHOTOSCAPE je, senang lagi nak buat..

TeAqArH said...

a'ah..untuk gambar tu..^_^

Anonymous said...

Guna Photoscape, senang dan mudah nak buat, pergi download iku link di bawah ne...

http://www.photoscape.org/ps/main/download.php

TeAqArH said...

ade pscape n pshop...tp tulah..mende xtau guna..

Anonymous said...

erm nanti saya listkan dulu caranya...

Anonymous said...

tqah pergi link ini,

http://acadterror.com/photoshop-cara-letak-watermark-pada-gambar/

Siti Mashitah Saidin said...

owh.. peliknya... tapi logik jugak... =.=

Anonymous said...

@Siti Mashitah Saidin
Sebabnya logik?... :)

Met bUjang said...

wei.. aku suka rama-rama... haha

eh pasai pa nie hihihi

Anonymous said...

@Met bUjang
Alala...matilah bro, jambu wei suka rama-rama ne...

Anak Wak Mail said...

wahhhhhh..rama2??kalau semut tu biasa la jugak..haha

Anonymous said...

@Anak Wak Mail
Kalo semut boleh kacau sistem ke? Hehe..ada2 je