Thursday, 30 June 2011

Computer Bug Sebenar Adalah Serangga

Anda tahu apa itu komputer bug? Ia adalah satu perkataan yang digunakan oleh pembina perisian untuk mewakili kegagalan atau kesalahan dalam sistem komputer sejak tahun 1990.



Namun itu bukanlah isunya, anda tahu tak? Samada fakta ini benar ataupun tidak tetapi ia satu fakta yang menarik untuk dikongsi.

Komputer bug pertama yang ditemui sebelum bukanlah kesalahan, kegagalan atau kecacatan pada perkakasan atau perisian komputer.



Pada tahun 1947 seorang jurutera bernama Grace Murray Hopper yang sedang bekerja pada sistem Harvard University Mark II Aiken Relay Calculator (ada juga yang mengatakan Relay #70 Harvard Mark 1 System), mendapati ada sesuatu yang tidak kena dengan ujian yang sedang dijalankan.



Setelah mengenalpastinya, dia menjumpai seekor rama-rama terperangkap pada Panel F sistem yang mengganggu ujian yang sedang dijalankan.


Serangga itu kemudiannya diambil dan ditampal pada buku log komputer dengan nota 'kes bug sebenar yang pertama dijumpai'.



Menarik bukan dan mungkin agak logik ataupun tidak.. :)

32 comments:

Miecyber said...

Luculah pulak...huhuhuuh

Hilang Lagi Warisan Melayu

TeAqArH said...

haahaha..serangga punya hal

muz said...

@TeAqArH
Tu lah pasal, serangga lah penyebab timbulnya computer bug ne...hehe

TeAqArH said...

ok lah tu..serangga ade fnction kt computer..^_^

muz said...

@TeAqArH
ye juga kan, kalo bukan serangga tu takdalah wujud komputer bug ne... :)

TeAqArH said...

tau pun..besar jasanya tu..^_^

muz said...

@TeAqArH
Kalo gitu maw bagi award lah ne kan... :)

TeAqArH said...

kene..besar jasanya kpda kite...^_^

muz said...

@TeAqArH
Apa lah award maw diberi ne??? Cuba bagi muz idea... :)

vampire's lovex said...

hahaha... rama2 tu ke bug nye,aku ingat kan virus ke hape bnde

muz said...

@vampire's lovex
Sekali sekala rama2 kan, asyik virus je, boring gak...hehe

TeAqArH said...

jasa kepda manusia..^_^

muz said...

okay2, nanti muz p cari di kedai dulu trofinya.. :)

TeAqArH said...

hahaha..trofi besar mcm yg bg utk juara bola sepak tau..heheh

muz said...

haha, bolekah rama2 angkat trofi begitu besar?

TeAqArH said...

boleh2...dya guna kaki dya..hehehe^_^

muz said...

hehe...yeke, belum pernah nampak oh...

TeAqArH said...

tqah pun x penah nmpk..hehehe...muz2...muz pndai guna photoshop x?

muz said...

Pandai juga kenapa?

TeAqArH said...

nak buat watermark.tp x bape nk pandai..otak x kretip..biasa la..:(

muz said...

yang tuk gambar tu kan? Alah guna PHOTOSCAPE je, senang lagi nak buat..

TeAqArH said...

a'ah..untuk gambar tu..^_^

muz said...

Guna Photoscape, senang dan mudah nak buat, pergi download iku link di bawah ne...

http://www.photoscape.org/ps/main/download.php

TeAqArH said...

ade pscape n pshop...tp tulah..mende xtau guna..

muz said...

erm nanti saya listkan dulu caranya...

muz said...

tqah pergi link ini,

http://acadterror.com/photoshop-cara-letak-watermark-pada-gambar/

Siti Mashitah Saidin said...

owh.. peliknya... tapi logik jugak... =.=

muz said...

@Siti Mashitah Saidin
Sebabnya logik?... :)

Met bUjang said...

wei.. aku suka rama-rama... haha

eh pasai pa nie hihihi

muz said...

@Met bUjang
Alala...matilah bro, jambu wei suka rama-rama ne...

Anak Wak Mail said...

wahhhhhh..rama2??kalau semut tu biasa la jugak..haha

muz said...

@Anak Wak Mail
Kalo semut boleh kacau sistem ke? Hehe..ada2 je