Friday, 17 June 2011

MalwareBytes Anti Malware

Camne blog korang dah bersih dari malware? Dah check dah? Pada yang belum sila rujuk caranya dekat SINI.

So sekarang camne nak defend korang dari terkena malware secara tidak sengaja semasa buat blogwalking ne? Antara caranya korang boleh guna Anti-Malware contah MBAM ( Malwarebytes Anti-Malware ).

Perisian ini merupakan perisian terbaik dalam keluarga Anti-Malware sebab dia amat cepat detect malware jika terdapat dalam sesuatu site tu dan amat baik jika anda menggunakan perisian ini.


Kalo nak try guna MBAM ne... Bolehlah jenguk link kat bawah ye...

Download DISINI

18 comments:

fyna said...

tq for that info.







jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/
:)

sugar2 kapas strawberry said...

sellau kena malware..thnx!

muz said...

@fyna
Ur Welcome...

muz said...

@sugar2 kapas strawberry
Malware tu bahaya taw... :)

Siti Mashitah Saidin said...

eh... bgus nih... lagi satu nak tanya.. boleh ka kita pakai 2 antivirus serentak?

muz said...

@Siti Mashitah Saidin
Tidak boleh dear nanti crash... :) tapi kalo 1 Antivirus dan 1 lagi Anti Malware bolehlah...

Siti Mashitah Saidin said...

ooo... jadi nih boleh la? buta it sungguh* keh keh keh

muz said...

@Siti Mashitah Saidin
Hehe..kalo guna AV dan MBAM ne boleh sebab MBAM ne perisian khusus tuk detect dan halang malware...

Cik Kay Jue said...

muz.. Malware ni pe sbnrnye? CKJ da dwnld da sofware tu.. then quick scan.. byk lorh.. huhu..

muz said...

@Cik Kay Jue
Malware ne sebenarnya adalah satu jenis virus seperti script,perisian atau lain2 yang digunakan oleh blackhat hacker sebagai cara untuk menceroboh masuk ke dalam pc seseorang dengan tujuan mencuri semua data-data sulit seperti data perbankan dan lain-lain... bahaya tu kalo pc CKJ banyak malware, cik CKJ tak pakai antivirus ke?

Cik Kay Jue said...

thnks ats penerangannya.. pakai.. antvirus yang lambang payung tu.. avira kot name dia.. may be antivirus tu tak kuat kot.. terkejut + risau = takut gak la... tgk byk merah.. huhu..

muz said...

@Cik Kay Jue
Antivirus tu pun ok juga tapi kena selalu update lah antivirus tu.... :)

Cik Kay Jue said...

mungkin juga sebab da lame tak update.. urm.. tapi komputer CKJ tak pe2 kan lps sume benda merah2 tu da removed?

muz said...

@Cik Kay Jue
Tak jamin juga, itu cuma malware tapi virus lain kita tak tau lagi... :) maybe ada yang masih tersembunyi seperti trojan atau lain2...

Cik Kay Jue said...

adush..

muz said...

@Cik Kay Jue
napa cik CKJ?

Cik Kay Jue said...

jahat la virus ni.

muz said...

@Cik Kay Jue
hehe...pa ble wat, tak best juga if xda virus tu, virus tu mengajar kita...