Monday, 27 June 2011

Cara Mudah Menarik Pembaca Meletakkan Komen

Sebenarnya isu ini sudah lapuk, namun apa salahnya untuk dibuka semula untuk rujukan blogger baru yang terjun dalam dunia blog ini. Banyak antara kita yang menggunakan WORD VERIFICATION untuk mengelakkan komen SPAM.




Lagi menyusahkan apabila ada diantara blogger menggunakan WORD VERIFICATION ini untuk KOTAK KOMEN yang diletakkan di bawah POST.Ini agak menyusahkan kerana setelah pembaca menaip komen yang ingin diberi dan SUBMIT komen tersebut, mereka terpaksa memasukkan WORD VERIFICATION sebelum komen mereka dapat di SUBMIT. Jadi bagi pengguna BROADBAND hal ini agak melecehkan, dahlah line slow kena lagi hal macam ini, memang menyakitkan hati.




Sebenarnya hal ini tidak perlu kerana MALAYSIA adalah antara negara yang masih selamat dalam isu SPAM EMAIL.



Dalam hal ini sekiranya kita ingin menapis komen yang diberi oleh para pembaca, kita bolehlah menggunakan cara COMMENT MODERATION. Dengan cara ini setiap komen yang diberi oleh pembaca harus mendapatkan kelulusan dari kita sebelum diletakkan di dalam blog.



Jadi tidak perlulah menggunakan WORD VERIFICATION yang sebenarnya agak melecehkan bagi sesetengah pembaca, contohnya seperti saya.



p/s : minta maaf jika entry ini menyinggung perasaan anda, bukan apa yang mana baik kita kongsi bersama.

12 comments:

vampire's lovex said...

ye betol,verificaion tu,kadang2 tuan blog dia sendiri pon x sedar ada word tuu...

muz said...

@vampire's lovex
Tapi kalau tuan blog dia rajin balas comment pembaca mesti dia sedar hal ini... :)

Eera Shera said...

setuju2. kdg2 rasa mls pulak nk komen kalo tgk ada word verification ni..leceh la. kalo tenet lembab lg la merana.haha

muz said...

@Eera Shera
Betul saya pun macam tu, benda ne leceh, dahlah guna broadband... :)

Cik Kay Jue said...

bila ada word verification ni la yang malas nak komen ni. kat blog CKJ ad ke x ea? rasa nye tak de kan?

Anak Wak Mail said...

hehe..haritu ada..pastu dah tekan no..xtaw la ada ke tak..hihi..

kadang2 xtahu..bukan sengaja nak letak..hihi..=)

muz said...

@Cik Kay Jue
eh CKJ tak sedar ke, blog CKJ pakai WORD VERIFICATION tue... :)

muz said...

@Anak Wak Mail
Hehe...rasanya blog awak xda da pakai WV tue...

syiela said...

betul2.. mmg mls sgt nk comment kalau ada benda alah tu

Shuk_ArChie said...

setuju! time buh code word veri..... tu yg paling menyampah... hahaha

sergeant keroro said...

yup, setuju.

biasa nya blogger baru tak aware.

dan juga blogger yang alasan nak elak spam.

xde nye, spam boleh jek delete. xde masalah.

muz said...

@sergeant keroro
i agree with u sergeant... apa susah kan, kena spam padam je lah... :)