Thursday, 4 August 2011

Cara Untuk Menjadi Hacker


Hacker?


Dengar nama je dah gerun, mereka insan yang mempunyai kepakaran dalam bidang sistem komputer dan sistem komunikasi. Ya itulah hacker. Mereka tunjang keselamatan teknologi sesebuah negara.




Ramai berimpi untuk menjadi seperti mereka. Namun selalunya gagal, kerana kurang kesungguhan. Untuk menjadi hacker bukanlah susah sangat. Ambil je aliran komputer... Haha *gurau je*

Tak lah, untuk menjadi seorang hacker apa yang penting korang kena ada kesungguhan. Tanpa usaha dan kesungguhan korang takkan kemana. Macam dalam dunia blog.. nak terkenal korang kena rajin sapa blogger lain, buat BW, buat segmen dan buat GA...ye ke??

Dalam dunia hacker begitu juga, korang kena rajin menelaah bahasa komputer, belajar mengenainya dan belajar memahami sistem programming dan networking. Barulah korang boleh menjadi expert dalam bidang ne. Kenapa korang rasa tak seronok jadi komputer expert? Seronok lah, korang tahu tak komputer expert mempunyai banyak peluang pekerjaan di masa teknologi semakin canggih ini.

Untuk menjadi seorang yang pakar dalam bidang komputer, korang hanya perlu menanamkan beberapa perkara dalam diri.

1. Mesti ada kesungguhan dan minat yang mendalam dalam dunia komputer.

2. Korang kena rajin belajar bahasa inggeris kerana semua ilmu komputer dalam bahasa antarabangsa ini. Ada pun dalam bahasa melayu cuma benda basic. Kalo korang nak jadi expert maka korang kena belajar lebih lah dan semua tu kena faham bahasa inggeris.

3. Korang kena belajar dan berusaha sendiri tanpa terlalu mengharapkan orang lain. Dalam dunia hacker sendiri mereka bekerja keras untuk mencari bugs, vulneribality dan exploits sesuatu website atau program komputer sebelum orang lain berjaya menjumpainya.

4. Bila korang dah jadi seorang yang expert, korang kena rendah diri dan tidak sombong. Ingat jangan pernah merasa diri korang dah hebat kerana berjaya menjadi hacker kerana tiada siapa pernah mencapai tahap expert hacker. Setiap masa akan ada hecker baru yang muncul dan mungkin lebih hebat dari anda.

5. Sentiasa belajar kerana ilmu tidak pernah habis... Kata orang menuntut ilmu biar sampai ke liang lahad.

6. Jangan gunakan ilmu korang untuk menjatuhkan orang lain dengan cara menghack dan website defacing. Itu sudah melanggar peraturan hacker dan korang termasuk dalam black hat hacker. Gunakan ilmu korang untuk membantu meningkatkan tahap keselamatan website negara dan membantu insan lain yang masih lemah dalam ilmu komputer.


Kalo korang ada ciri-ciri di atas maka korang lah hacker yang sejati. Hack lah untuk kebaikan bersama bukan untuk mencetuskan huru hara.



We Are Legion
We Do Not Forgive
We Are Anonymous
We Hack For You Freedom

..: Anti-Security :..

18 comments:

iLa VaNiLLa said...

tp ramai hacker black hat jew.. muz hacker eyh?? kui3

adib syazwan said...

nak belajar jugak lah kalau macam ni, hahaha

sergeant keroro said...

yeah!! like !!

ietchan-kun said...

setuju sgt2~~

muz said...

iLa VaNiLLa : Muz bukan Hacker namun gembira kalo dapat title tu...haha

adib syazwan : Belajar beb senang dapat kerja...haha

sergeant keroro : Thx sergeant... :)

ietchan-kun : Thx... :)

oPiE iSa said...

Muz hacker hati orang.... hahahahaha!

AmalinaNashihin said...

dah belajar cara nak hacking..
tapi tak sampai hati nak hack orang :P

Cik Kay Jue said...

best... tapi kne usaha kuat ar...

Nurnajwa said...

Ahahaha, kte tak nak jadi hacker XD

roq said...

hacker......hanya menjadi baik jika diberi gaji.......hahaha

singgah2 la sini :)

muz said...

oPiE iSa : Ye ke... :)

AmalinaNashihin : Ye ke? Jangan pergi hack sini ar...haha

Cik Kay Jue : Memang best cuma kena usaha lah...hehe

Nurnajwa : Napa plak? Untuk pertahanan diri bah ne...hehe

roq :; White Hat Hacker... :)

aimie amalina said...

wuwuwuww
tamooo
nanti comp sendri kene hack
wuwuuww

muz said...

aimie amalina : Hehe, betul tu nanti syok hack orang, orang hack balik...nangis wooo..hehe

c genk bah ne said...

setiap apa yang nak dilakukan perlukan kesungguhan


MENARIK DI genkcorner.blogspot
JOM BACA


1 ORANG TUA BIAR TERUS BEKERJA,ORANG MUDA BIAR TERUS MENGANGGUR

2.MAAF!!SAYA TAK LAYAN BLOGGER FOLLOWER CIPUT

3.GAMBAR GIRLFRIEND AMIRUL HADI ZAINAL

4.ENGKAU MEMANG CANTIK,TAPI CANTIK SEBAB……

Wanabe PJ said...

nak buat vulnerability research tue yg letih..hahaha..nk hack sonok tp klu xde defence naya wo..so,skadar tau pn da ckup kn..hehehe..

Affandi Hakimin22jr said...

Saya Minat dalm sistem ni tapi kalau x keberatan muz boleh x cadangkn saya mask bidang yg sesuai...baby saya Baru umur 16 bidang mana yg sesuai skolah saya Hanya ada bidang sains,akaun,Dan yg lain perdagangan

Azmawie kamal said...

Tolong hack game fantasy fghter aku nak money n diamond je

Azmawie kamal said...

Tolong hack game fantasy fghter aku nak money n diamond je