Thursday, 4 August 2011

Jangan Curi Artikel Aku


Siapa kat sini ada masalah nak right click kat sesuatu blog yang korang lawat? Melecehkan bukan? Apa tujuan penulis blog disable RIGHT CLICK atau HIGHLIGHT TEXT? Nak jaga COPY-RIGHT dari COPY-CAT. Kemon lah apa artikel berharga korang tu? Di sini saya nak tanya artikel korang yang korang takut untuk di COPY-CAT.





1. Artikel luah perasaan marah?
2. Artikel BF/GF korang?
3. Artikel cerita kehidupan harian korang?



Kemon lah, adakah orang nak copy artikel atas ne? ADA? Bangang tu orang...Haha*nada ketawa jin* Kalo korang rasa nak claim artikel di bawah ne sebagai hak milik korang, korang silap lah. Artikel seperti di bawah ne bersifat public dan tidak sepatutnya korang claim sebagai artikel korang. Aku faham itu blog ko, tapi agak melecehkan sebab kadang-kadang aku nak inspect element blog ko untuk cari HTML code bagi sesetengah widget yang ko guna. Bila ko disable right click itu menyusahkan aku untuk enable right click semula.



1. Tutorial blog, komputer dan lain-lain.
2. Hal isu semasa.
3. Cerita yang korang cilok.
4. Sajak atau puisi yang korang COPY-CAT.



Aku cadangkan tak payah nak men-disable-disable ne, takda faedah pun. Korang tengok blog ABG BEN, ada benda-benda ne semua? Takda kan? Sebab takda orang akan copy kisah hidup korang untuk share di public. Korang bukan retis pun, buang masa je. Haha..



Maaf kalo ada yang tersinggung, aku cakap ikut pengalaman. Benda macam DISABLE RIGHT CLICK, DISABLE HIGHLIGHT TEXT, MP3 PLAYER, WELCOME TEXTBOX, BACKGROUND SOUND, SALJI-SALJI dan ANIMATED CURSOR yang melebih-lebih tak cute pun sama sekali. Buat berat loading blog korang adalah. Korang nak terima atau tidak terpulang lah.



Orang datang blog bukan nak tengok widget ko yang tak ketentuan tapi nak tengok artikel korang. Tak payah widget merapu, asal orang rasa blog korang ada faedah orang secara automatik akan datang semula dan jadikan blog korang sebagai salah satu blog pilihan dorang.



p/s : Apa guna follower beribu, tapi bila ko tulis artikel. Dua tiga orang je datang jenguk. Berfaedah tak?

23 comments:

oPiE iSa said...

Alahai, terasanya.

Entri Terbaru Saya : SUJu MR.Simple MV dan Persembahan Live yang hancuss. & Spontaneous Thursday. Lawak Seh!

oPiE iSa said...

Disebabkan teda org mo copy pastelah saya buat disable highlight text. Saya jga tidak memerlukan org masuk blog saya kerana sebab utama sy berblog adalah suka suka, takperlu traffic tinggi pon. Jadi, ada yng rsa taksuka masuk my blog, tutup je. hati pon tenang. Ini pendapat saya ye je Mr.Muz

Akue Achik said...

hahahaha..yang ni aku setuju gila..bengang jugak kdg2..siap tulis " i love you copycat"

lawak2..

sergeant keroro said...

betul tu :) setuju sangat XD

fiq. said...

huhu..
sabo2...

kalau blog tuto tu susah sikit arg kalau diasble right click, sebab nak copy kod kan,,,

fiq. said...

huhu..
sabo2...

kalau blog tuto tu susah sikit arg kalau diasble right click, sebab nak copy kod kan,,,

iLa VaNiLLa said...

muz, blog ila berat tak loading.. :)

ila tak ada yg cumel2 cm tuh.. ila xda disable right-click sbnyew tak ada benda pown nk d copycat.. ^^

Umar Faruq said...

bagus entri ni.. nnti aku respon k.. :)

vampire's lovex said...

entah nye,takkan la cter pasal pakwe pon nk kopi..ye dak ?? susah kot bila nk bukak new tab... haihhhh...

seb baik muz x buat cmtu,boleh kopi hahaha..

*pehhh dah bertukar kulit !!

Cik Rose Cute said...

Entah ler...Sis tak kisah hihihi...kalau ada nak 'copy paste'

Saiazuan said...

ulasan yg menarik.. aku dtg dr blog umarfaruq... :)

My Name is Mar said...

Hohoho.. Ayat lu gila kentang.. Wa ske!
Tapi JUJUR sangat lah bro..
Tau arr bulan puasa..
Ha-ha-ha:D

zieyzain said...

ziey singgah!,..n stuju dgn muz..ehe=)

ku-cit said...

mmg setuju la dgn entry ni ...eheheh

muz said...

oPiE iSa : Cool syg...sekadar highlight text, muz ok lagi kalo dah sampai disable sana sini, widget sana sini tu memang tak best dah... :)

Akue Achik : Haha aku pernah jumpa ayat tu...memang bikin hot jak..haha

sergeant keroro : Thx sergeant.... :)

fiq. : Betul tapi jangan silap, saya pernah jumpa blog tuto yang disable highlight dan right click ne.... ntahlah bengan kot penulis blog tu...

iLa VaNiLLa : Blog ila ok je, betul tak payah lah kan bukan ada orang nak curi pun, kalo ada yang curi pun lantak dia lah, urusan dia dengan tuhan sebab curi artikel tak bagi tahu dulu...hehe

Umar Faruq : Ok boss... :)

vampire's lovex : Haha...rasanya ada kot, bangang kalo ada yang sanggup kopi ceta pakwe/makwe orang lain..., Besalah bulan baru kulit baru ma...hehe

Cik Rose Cute : Saya pun sama, biarlah dia nak copy paste, benda ne dah public kita nak buat macam mana kan...hehe

Saiazuan : Thx sudi singgah sini ye... :)

My Name is Mar : Haha... ayat biar kental bro, x bek pendam2, biar kac luah saja...tak gitu? Hehe...

zieyzain : Thx singgah ziey... :)

ku-cit : Thx... :)

Anak Wak Mail said...

adusss..sentap la camni..hihi..tapi aku tak buat semua benda di atas..yes!haha

Cik Kay Jue said...

betul3.. urm.. CKJ nye blog ok x? huhu..

Mrs. Farhan said...

Yeszaaaaaa!! terbaikk bro. aku mmg suka gila entri ni.

btw, da lama x jenguk ko muz. rindu la. oppps. =D

muz said...

Anak Wak Mail : Sentap ke...haha, kes geram bah ne geng...

Cik Kay Jue : CKJ punya blog dah makin baik hari ke hari... :)

Mrs. Farhan : Hehe, thx kapel bujang... Rindu kah? aiya abislah saya...hehe

NoKaKaSHiCHi HowyeaH!! said...

111% aku stuju ngan kaw mus!ahah!
kadang aku mcm nak sepak2 jer mke blogger 2..
aku pnh terkena skali..
tapi tak igt blog spe..

die der buat tuto..
then die suruh copy html code tu..
tapi yg jadi maksalahnya dia pg dsble RIGHT CLICK ngan HIGHLIGHT TEXT..
memang aku nak cepurk2 jerk..
klaw xnk kongsi tuto xyah buat tuto..bt skt ati org adelah!
ahah!

muz said...

NoKaKaSHiCHi HowyeaH!! : Haha...macam tu lah yang aku kena, betul2 bikin geram ne kalo blog tu kertas.. aku dah koyak2 dah...haha

ietchan-kun said...

100%+100% setuju ngan bro muz..

xde faedah pon letak sume tu..
even yahoo,google,online news a.k.a bharian,kosmo etc. pon x letak disable2 nie..
nk copy tu,copy la janji ade bg kredit(source) blk kat diorg..so,xde la diorg detect infringement copyright..

muz said...

ietchan-kun :

betul, janji tukang copy kena kredit lah, kalo tak kredit pun tak pa, tuhan tahu ilmu tu asalnya dari mana... Dia Maha Mengetahui segala sesuatu kan... :)