Friday, 17 June 2011

Blog Diserang Malware

Tanpa kita sedar, tengah seronok sangat add gadget dan ubah sana sini template blog kita. Kita sebenarnya telah terdedah kepada ancaman malware. Saya dah pernah jumpa beberapa blog yang sudah terkena malware, tak dapat nak list sini sebab tak ingat dah nama blog tu.

Jadi camne nak detect blog korang dijangkiti malware atau tidak? Korang scan blog korang dengan menggunakan salah satu di antara 3 online scanner di bawah ne... <-Sila Klik Gambar->

http://www.virustotal.com/
http://www.urlvoid.com/
http://www.avg.com.au/resources/web-page-scanner/
Kalo dah siap, scan lagi blog korang guna scanner di bawah untuk mengesan hidden code yang tertanam dalam blog korang...


Cara lain yang korang boleh buat adalah dengan menggunakan Google WebMaster Tools

13 comments:

Miscellaneous Smiles said...

muzz..nak bookmark =)

muz said...

@Miscellaneous Smiles
ok boleh saja... :)

Siti Mashitah Saidin said...

eh Wepawet ja Unrated site.. cam mn tuh? huhu

muz said...

apa yang wepawet?

Ana Jannah said...
This comment has been removed by the author.
Ana Jannah said...

wahhh time kaseh hincik komputer...
~tp x reti nak guna google web master lar....=_="

muz said...

xpa nanti sa gtau caranya, lagipun itu cuma alternative je... yang cara guna online scanner tu pun berkesan juga... :)

oPiE iSa said...

tengs for the info..
:)

muz said...

@oPiE iSa
Ur Welcome... :)

Eera Shera said...

blog sy bersih..hehe..thx for sharing ek

muz said...

Eera : Pastikan jangan guna script yang tidak dikenali ye... :)

darktheatre said...

kalau kata la hari ni clean.. esok lusa ada detect.. walaupun x edit ape2 script atau html code,, (mgkin diinject by hacker)

so camne nak remove malware tu

Muz said...

adalah terlalu mustahil untuk blogspot diinject malware oleh hacker... melainkan anda hosting sendiri XD