Sunday, 12 June 2011

Tuntut Semula Bandwidth Internet Anda...

Jom tuntut semula bandwidth internet anda

Caranya mudah saja namun semuanya bergantung kepada kelajuan internet dan kekuatan signal di kawasan anda-BAGI YANG MENGGUNAKAN BROADBAND-

Jadi jangan salahkan saya plak sekiranya internet anda tetap ciput juga ye....hehe


Langkahnya

1. Tekan keypad WINDOWS di KEYBOARD anda bersama keypad R.(WIN+R)

2. Setelah itu tetingkap RUN akan keluar dan taip GPEDIT.MSC, lalu tekan ENTER.

WIN+R
3. Setelah tetingkap LOCAL GROUP POLICY EDITOR keluar, expand setiap menu seperti di dalam gambar.(ADMINISTRATIVE TEMPLATES > NETWORK > QOS PACKET SCHEDULER)

Klik Gambar Untuk Full Screen Mode
4. Di bawah menu QOS PACKET SCHEDULER, DOUBLE klik menu LIMIT RESERVABLE BANDWIDTH.

Klik Gambar Untuk Full Screen Mode
5. Setelah tetingkap baru LIMIT RESERVABLE BANDWIDTH keluar, klik ENABLED untuk menghidupkan fungsi LIMIT RESERVABLE BANDWIDTH dan di bahagian OPTIONS tukar BANDWIDTH LIMIT(%) daripada 20% kepada 0%.

6. Kemudian klik butang APPLY dan klik butang OK.

7. Kemudian LOG OFF pc anda.

8 comments:

nohfee said...

windows 8 je ke yg boleh buat?

muz said...

tak windows 7 bole, kecuali bagi edisi beta dan home je yang tak ble buat...sebab tiada group policy editor...

blog-tips-kurus said...

Max & Cel memang tengah slow ni....eeeeeiiii!! ggrrrr!!

MyMye MyMya said...

klu ttp ciput jgk? hehehe

muz said...

@blog-tips-kurus
betul tu, tapi line aku slow bab limit usage dah exceed..hehe-->pengguna CEL

muz said...

@MyMye MyMya
Ada lagi caranya, nanti sya terbitkan edisinya k.. :)

Cik Kay Jue said...

CKJ da wat da..maaf la.. urm agak blur coz xbape tau sgt psl internt.. bnde ni sbnrnyer utk pe? huhu..

muz said...

@Cik Kay Jue
Benda ne sebenarnya untuk set bandwith limit kepada unlimited, jadi dapatlah lajukan sedikit internet, cuma kurang berkesan bagi pengguna broadband... tapi saya ada jumpa cara dengan ubah melalui dns, nantilah saya tulis cerita tentang tu... bila saya dah test buat... :)