Monday, 20 June 2011

PC Lambat Nak Restart

Kali ne kita nak uji berapa lama masa yang diperlukan oleh windows kita membuat satu putaran lengkap semasa RESTART. Caranya korang memerlukan satu vbs script dan caranya akan saya tunjukkan di bawah ini.


1. Buka NOTEPAD anda > Tak tau rujuk DISINI caranya <

2. Copy dan paste script di bawah ini ke dalam NOTEPAD anda tadi.

Option Explicit
On Error Resume Next
Dim Wsh, Time1, Time2, Result, PathFile, MsgResult, MsgA, AppName, KeyA, KeyB, TimeDiff
MsgA = "Please close all running applications and click on OK."
KeyA = "HKEY_CURRENT_USER\Software\RestartTime\"
KeyB = "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\RestartTime"
AppName = "Restart-Time"
Set Wsh = CreateObject("WScript.Shell")
PathFile = """" & WScript.ScriptFullName & """"
Result = wsh.RegRead(KeyA & "Times")
if Result = "" then
MsgResult = Msgbox (MsgA, vbOKCancel, AppName)
If MsgResult = vbcancel then WScript.Quit
Wsh.RegWrite KeyA & "Times", left(Time,8), "REG_SZ"
Wsh.RegWrite KeyB, PathFile, "REG_SZ"
Wsh.Run "cmd /c Shutdown -r -t 00", false, 0 
else
Wsh.RegDelete KeyA & "Times"
Wsh.RegDelete KeyA
Wsh.RegDelete KeyB
TimeDiff = DateDiff("s",Result,left(Time,8))
MsgBox "Your computer restarts in " & TimeDiff & " seconds", VbInformation, AppName
end if
wscript.Quit

3. Kemudian klik FILE dan pilih SAVE AS

4. Kat FILE NAME letak "Restart Timer.vbs" > Jangan lupa .vbs tu ok <

5. Kat SAVE AS TYPE pilih ALL FILES dan klik SAVE.

6. Tutup semua APPLICATION yang korang buka dan..

7. Double klik kat fail tadi tu dan laptop anda akan RESTART, tunggu sehingga selesai dan masa korang dah LOG IN windows satu pop up seperti di bawah akan keluar yang menunjukkan berapa lama untuk laptop korang RESTART.



18 comments:

cikida said...

wahh..info bru ni..;) tq

Cik Kay Jue said...

wow... thnks for ur info untuk lbh mengenali kmputerku.. haha..

Anak Wak Mail said...

oo..benda ni pon ada ek??

muz said...

@cikida
hehe...ur welcome...

muz said...

@Cik Kay Jue
Hehe...macam nak kahwin dengan komputer je bunyinya tu cik CKJ...

muz said...

@Anak Wak Mail
mestilah seperti Astro juga...MACAM-MACAM ADA...

Cik Kay Jue said...

haha.. no komen.. :P

muz said...

@Cik Kay Jue
Napa cik CKJ no komen tu?? hehe..

munirah said...

wah.. nnti nak try la..

btw.. thanx for ur suggestion utk sofware halang malware tu.. dah download dah.. just nak tnya.. software tu boleh detect malware kat komputer je ke.. kalau nak detect yg kat internet boleh x?

Cik Kay Jue said...

hehe.. tak tau mau tulis ape... :P

Senorita said...

thanks for the info..
i'll try..

;)

Siti Mashitah Saidin said...

wow.. bgus nih~

yasmine danny said...

owhhhh~~~ kaLau Lambat nak sTart sbb ape ekk?? adekah d sbbkan viRuS jeK??
aTau HaRdisk PeNuH? aTau sOmeThinG eLse?

muz said...

@munirah
Ur welcome, perisian tu memang ble detect malware kat komputer dan semasa online di internet, perisian itu akan auto lock page yang dikesan ada malware, dia akan block page yang ada malware daripada diakses...

muz said...

@Cik Kay Jue
hehe... anyway thx cuz sudi singgah and drop comment kat blog muz ye...

muz said...

@Senorita
Ur welcome, nanti share lah result pc awak...hehe

muz said...

@Siti Mashitah Saidin
:)...

muz said...

@yasmine danny
Itu salah sau sebab juga, dan sebab lain mungkin pc awak banyak autorun application semasa nak startup, sebab lain kerana driver yang outdated... jadi semua tu boleh jadi sebab kenapa pc lambat nak startup...