Friday, 15 July 2011

Blog iFrame Lagi...

Assalammualaikum semua dan salam sejahtera...

Korang semua pasti tahu apa itu iFrame bukan? iFrame adalah satu cara yang digunakan untuk memanipulasi trafik dari blog lain untuk menaikkan trafik si pengguna iFrame tadi. Cara ini adalah salah dan baru-baru ini pun isu seperti ini dah panas apabila ada blogger yang menggunakan iFrame untuk mengejar keuntungan. Masya Allah.... Sanggup berbuat sampai begini kerana gila trafik??



Tadi masa muz buat BlogWalking muz tersinggah satu blog, mak oiii !! Terkejut beruk muz dibuat blog tu, apa tak nya visitor ONLINE 84 orang??? Biar betul ??? Aku tengok blog dia tak lah hebat mana pun... Kalo blog abg ben ke tadi aku tak heran sangat juga kalo sampai 84 orang online ne...

Korang tengok gambar bawah ne dan bagi pandangan korang sendiri samada dia guna iFrame ataupun tidak...

Aku tak boleh bagi tahu ne blog siapa melainkan aku dah dapat bukti dia guna iFrame ataupun tidak, tapi trafik macam ne buat aku musykil, mesti ada yang tak kena dengan blog ne...betul ke tak?



p/s : macam2 dunia sekarang ne....

13 comments:

NA said...

Tak berkat rezeki yang dapat. Sayapun baru tahu tak elok letakkan pautan (link) pada komen kerana dianggap sebagai sampah (spam).
Saya masih baru lagi pasal blog, ada cerita pasal orang bagi trafik kosong kalau dia singgah kotak jerit. Macam fobia jer nak jalan-jalan bebas. Sebelum ni tak kisah. Takut trafik kena tarik ke tempat dorang.

Nur Elyana said...

wow...manyak siot.. betul ke tue?? followers sikit ja...punya ramai. eh..iframe tue cam na gak? kalo bukak,,direct link p blog dy ka??cam tue?

sabree hussin said...

mgkin kebetulan waktu tu memang tengah ramai oang yang online kat blog dia kot

muz said...

NA : Betul kata awak, tapi ada cara nak tau samada link itu spam ataupun bukan, jangan takut nak BW sebab iFrame x kena mengena jika kita sekadar BW kat blog kengkawan.


Nur Elyana : Tak lah, iFrame ne maknanya kita tertanam script blog dia contoh banner yang ada iFrame dalam blog kita. Bukan disebabkan direct link untuk p blog dia.


sabree hussin : Mula2 pun saya fikir macam tu juga tapi bila tengok pageviews dengan visitor dia langsung tak logik. Visitor dalam seminit tambah 10-20 orang tapi pageviews hanya tambah 1 atau 2. Macam mana tu?

..cik gugu.. said...

betol3~ pnh gak tgk blog cmni..

folower x ramai tp yg un9 punya la rmai..

muz said...

@..cik gugu..
muz dah search template dia memang sah guna iframe...

~~kimz~~ said...

pergh...xpaham langsung la i frame nie ape.. waaa.. kenapa la aku buta IT sangat nie.. huhuhu.. kena banyak belajar..

muz said...

@~~kimz~~
Geng ko tengok sini...

http://www.izamirridzwan.com/2011/07/penulissenja-com-pengguna-tegar-iframe-curi-traffik/

Anak Wak Mail said...

erkk..mana tahu memang ramai ke..haha..macam2x..=)

Niena Pengembara Ilahi said...

eermm... nk mengejar trafik, dpt trafik lain plak.. isk2... ntah apa nk jadi ngan diorang ni kn.. erm

muz said...

Anak Wak Mail : Hehe...dia dah mengaku tak sedar konon guna iFrame...

Niena Pengembara Ilahi : Tu lah sebabnya, orang macam ne tak patut jadi blogger...huhu

c genk bah ne said...

foyoooo...best ke ramai yg jenguk blog kita?memang la best..tapi kan lagi best kalau yang tengok blog kita,beribu2 tu tnpa guna iframe...Lagi best..

muz said...

@c genk bah ne
Betul tu apa guna kalo pakai iframe kan, jadi sejati sikitlah... :p