Tuesday, 5 July 2011

Perkakasan Komputer Asas : Part 5

Sambungan dari Part 4


10. Network Card

Benda yang digunakan untuk menyambung komputer anda dengan komputer lain. Biasa digunakan di tempat kerja. Setiap komputer hanya akan ada satu benda ne.

Contoh Network Card



11. Modem Card

Benda ini untuk membekalkan direct connection dari modem dial-up. Korang akan jumpa dua benda seperti ini kat komputer korang. Satu port digunakan untuk sambung line telekom dan satu lagi untuk sambung line telefon. Tapi sekarang dah tak guna lagi sebab biasanya orang akan guna Streamyx yang menggunakan Network Port atau Broadband yang menggunakan USB Port.

Contoh Kad Modem



Itu sajalah 11 komponen asas sesebuah komputer, benda-benda ini korang kena ada sekiranya ingin membina CPU sendiri mengikut kesukaan korang. Ada banyak lagi benda mengikut arus teknologi dan akan saya kongsikan bersama korang nanti.

Kat bawah ne plak benda asas yang korang akan jumpa kalau korang guna desktop pc lah ye, yang guna lappy tak payah cari... :)


2 comments:

Cik Kay Jue said...

yang no.10 tu.. network card rupanya.. ingatkan tempat cucuk wayar telefon macam yang no.11.. :P

muz said...

@Cik Kay Jue
hehe, taw xpa tapi sekarang semua lappy guna network card je...