Sunday, 31 July 2011

Fakta Menarik

Mel Elektronik / E-Mail (Electronic Mail)


Email pertama yang dihantar adalah pada 30 tahun lalu. Lambang @ yang digunakan dalam email telah dibuat oleh seorang programmer bernama Ray Tomlinson. Tanda @ ini dibuat untuk mengasingkan nama pengirim dan hos pada alamat email. Ini telah membuatkan beliau dikenali sebagai Bapa Email.

WWW


Korang tahu apa itu WWW? Bukan World Wild West tapi WWW ialah WorldWideWeb. Korang tahu berapa lama masa yang diperlukan oleh WWW untuk dikenali ramai? Hanya 4 tahun sahaja WWW telah dikenali oleh 50 juta pengguna sejak dilancarkan pada tahun 1990. Ini adalah pencapaian terbaik berbanding radio yang memerlukan 38 tahun dan televisyen yang mengambil masa 13 tahun untuk popular.

5 comments:

sergeant keroro said...

cepat betul www naik XD

Cik Kay Jue said...

wow.. menarik..

H.J said...

fakta ni..nak reka utk aku la plak..ahah.

Anak Wak Mail said...

fakta yang menarik..benda2 yang selalu guna ni tak pernah amik tahu pon bila tercetusnya..hehe..=)

muz said...

sergeant keroro : Kalo tak takkan popular macam sekarang...hehe

Cik Kay Jue : Thx...hehe

H.J : haha...kebetulan je kot bro...

Anak Wak Mail : Hehe...sekarang le tau dah kan...hehe