Sunday, 13 November 2011

Cara Mengesan Profile FB Melalui Gambar

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera,

Malam ne kita berkongsi lagi mengenai satu perkara, iaitu cara mendapatkan profile FB seseorang melalui gambar yang didownload daripada FB..




Pertama cuba download gambar daripada mana-mana user contoh gambar di bawah ini :


Gambar siapakah ini?

Ok untuk mencari profile FB bagi gambar ini cuba lihat nama fail semasa anda download gambar itu, mesti nama fail itu macam ne kan?

387974_115276141918482_100003082903813_102706_1033832956_n


Maka disinilah bermulanya proses untuk mentracking siapakah pemilik gambar di atas.

Caranya :

1. Lihat kumpulan nombor ketiga berwarna merah itu. Itu adalah kod nombor bagi profile FB pemilik gambar tersebut.

2. Jadi cara seterusnya buka FB anda dan pastekan nombor itu ke dalam URL seperti contoh :


3. Kemudian tekan [ENTER], secara automatik anda akan menjumpai profile gambar FB tersebut.

4. Hal sama juga sekiranya seseorang berkongsi gambar di chat FB, contohnya :


5. Maka kod profile bagi gambar tersebut terletak pada kumpulan nombor yang kedua iaitu yang telah saya tandakan warna merah.

5. Maka anda salin kumpulan nombor kedua yang berwarna merah itu.

6. Kemudian buat seperti step nombor dua.

7. Selesai !!



** Pesanan : Sebelum anda menggunakan apa juga gambar
yang anda download dari FB sila tukar nama fail gambar
tersebut untuk mengelakkan sumber gambar itu dikesan dengan mudah.

13 comments:

Asyikin said...

info yang sangat bagus, dan saya juga akan berpotensi menjadi stalker yang berdedikasi. hihihihi

smilenajah93 said...

uih , senang nye nk trace . uhuk uhuk ~ thanks for sharing :)

Anak Wak Mail said...

patut la kalau d/load pic dr fb dia punya file nama ada kod ni..hihi

muz said...

@Asyikin

Hehe semoga anda menjadi stalker berjaya....

muz said...

@smilenajah93

ur welcome... :D

muz said...

@Anak Wak Mail

Hehe... ye betul kod ada makna tau...

Anonymous said...

mintak share yer.. ^_^

muz said...

@Anonymous

diizinkan... :D

Cik Kay Jue said...

thnks for the info.. baru tau..

sab solhi said...

info yg berguna!!! hehehhehe~ thx 4 sharing~

Anonymous said...

Ada orang guna gambar saya create facebook macamna nak tahu siapa orang yg buat tu

luxer alexendra said...

Thx bagi info ni..boleh la jalan kan misi double (x) ni

luxer alexendra said...

Thx bagi info ni..boleh la jalan kan misi double (x) ni