Saturday, 11 August 2012

5 Pusat Data Terbesar Di Dunia


Assalammualaikum...

Pernahkah sekalipun anda terfikir berapa besarkah sebenarnya dunia internet ini? Hari ini semakin banyak aliran maklumat dalam dunia kita bergerak melalui komputer dan disebarkan dalam berbagai rangkaian. Oleh itu "Pusat Data" adalah salah satu medium penting untuk mengerakkan semua ini. Tanpanya kita akan kembali ke zaman purba, dimana dunia tanpa internet.

Mungkin anda terfikir pusat data yang dimaksudkan seperti sebuah siber kafe gergasi ? Mungkin juga sebesar padang bola yang digabungkan dalam 10-20 padang ?

Sebenarnya terdapat beratus-ratus malah ribuan pusat data di seluruh dunia. TETAPI manakah yang paling terbesar ?

Disini kita akan lihat antara 5 PUSAT DATA yang paling terbesar di muka bumi ini.

#5. NAP milik America di Miami, USA


NAP milik America adalah kemudahan utama Terremark dan ia telah direka khusus untuk menghubungkan Amerika Latin ke seluruh dunia daripada segi rangkaian. Walaupun Miami telah dikategorikan sebagai salah satu daripada 5 bandar-bandar terbaik di dunia ianya tidak akan mengganggu kepentingan NAP Amerika sebagai sebuah projek telekomunikasi.


  1. NAP telah disiapkan pada tahun 2001 dan ianya mempunyai keluasan 750,000 kaki persegi.
  2. Ianya diperkukuhkan dengan 7 inci keluli tebal pada bahagian panel luaran konkrit.
  3. Dilengkapi dengan peringkat kemudahan IV dengan kuasa N+2 dan infrastruktur penyejukan.
  4. Cerun bumbung yang direka untuk membantu dalam saliran air banjir melebihi 100 tahun ribut dan dibantu oleh 18 longkang diatas bumbung.
  5. Direka untuk menahan taufan kategori 5.
  6. Terletak di luar FEMA 500 tahun zon banjir yang ditetapkan.


Keselamatan Fisikal :

NAP mempunyai satu pusat kawalan yang terletak di tengah-tengah dan dikendalikan oleh kakitangan keselamatan 24 jam sehari, 7 hari seminggu, 365 hari setahun. Kakitangan keselamatan ini akan memantau semua kamera keselamatan, pintu masuk dan keluar bangunan, mengawal kad akses untuk lif, lantai dan kawasan bumbung. Di samping itu sensor alam sekitar digunakan dan akan memberi amaran kepada penghuni bangunan serta menyediakan bantuan kecemasan sekiranya berlaku sesuatu kecemasan.
#4. Pusat Data Bandar Tulip di Bangalore, India


Disiapkan pada bulan Februari 2012, Tulip Telekom dengan rasminya membuka sebuah pusat data baru di India. Fokus kepada projek ini adalah KECEKAPAN. Pada hari ini ianya menjadi salah satu pusat data yang paling cekap dan mengamalkan teknologi hijau di India. Fungsi utama Pusat Data Tulip adalah sebagai pusat penyimpanan data bagi perkhidmatan cloud, namun ianya juga digunakan untuk colocation, pengurusan hosting dan penyimpanan data.

Pusat Data Tulip mempunyai keluasan 900,000 kaki persegi yang melayakkannya sebagai salah satu pusat data terbesar di seluruh Asia. Keselamatan di kawasan Pusat Data adalah dikawal rapi, ianya diperkukuhkan dengan 10 kaki dinding batu dengan penambahan pagar elektrik 4 kaki. Para pengunjung dikehendaki melalui pengesan logam dan bahan letupan dan mereka akan ditemani oleh kakitangan keselamatan sepanjang masa berada di dalam Pusat Data Tulip.#3. Pusat Data QTS Metro di Atlanta, USA


Ianya dibina pada tahun 2006 dan mempunyai keluasan 970,000 kaki persegi dan masih berada di hadapan Pusat Data Bandar Tulip yang baru sahaja dibina. Bangunan ini dibekalkan dengan tenaga kapasiti 80 MegaWatt daripada pencawang Georgia. Dengan Pusat Data yang besar ini ianya memberi banyak pilihan lain.#2. Pusat Data Teknologi Lakeside di Chicago, USA


Pusat Data ini dimiliki oleh Digital Realiti dan dibina pada tahun 1999 serta mempunyai keluasan 1,100,100 kaki persegi. Satu perkara yang menarik mengenai pusat data ini dimana ianya menggunakan 8.5 juta tangki gelen cecair untuk proses penyejukan.#1. SwitchNAP di Las Vegas, USA


Dimiliki oleh Komunikasi Switch yang sebenarnya gabungan 7 NAPs di Las Vegas Valley. Yang terbesar adalah NAP7 atau lebih dikenali dengan SuperNAP. Lebih banyak NAP sedang direka. Terletak di padang pasir Nevada, SwitchNAP adalah dikategorikan amat selamat daripada risiko bencana semula jadi termasuklah tornado, gempa bumi ataupun tsunami.

Pusat rangkaian NAP ini mempunyai keluasan 2,200,00 kaki persegi dimana DUA KALI GANDA LEBIH BESAR daripada pusat data terbesar ke dua. Pusat Data ini dibina dengan menepati piawai keselamatan yang tinggi dan menggunakan Modul Suis Ketumpatan Rekabentuk (Switch Wattage Density Modular Design-WDMD) yang membolehkan kawalan sepenuhnya ke atas haba yang dihasilkan oleh peralatan di dalam pusat data.


No comments: