Thursday, 26 April 2012

Tutorial Membuat Page 404 Untuk Blogger



404 atau laman tidak dijumpai adalah kod respon standard bagi HTTP yang menandakan bahawa server telah bertindak balas ke atas pelayan namun server tidak dapat mencari atau memproses permintaan pelayan.


Kebiasaanya sesebuah laman web akan menghasilkan laman 404 secara default apabila pengguna mengakses link yang tidak wujud dalam sesebuah lama sesawang.


Jadi di sini kita akan membuat page 404 yang akan direka sendiri untuk kegunaan blogger.


Langkahnya :


1. Pergi ke http://www.blogger.com/home

2. 

3.

4.

5.

6.

Copy & Paste HTML Ini Ke Dalam Box Seperti Gambar Di Atas.

<div class="LPM-404-box">
  <p style="line-height: 30px"><strong>
<font color="#ff0000" size="5">
Oops!
</font> <font color="#666666">
Looks like you either clicked a broken link or a Page that no more exits. Kindly do one of the followings:
</font></strong></p>
  <ol style="line-height: 25px"> 
    <li><a href="javascript:history.go(-1)">&#171; Go Back</a> </li>
    <li>Report the Problem to us by <a href="http://komputer-milikku.blogspot.com/">Clicking Here</a>&#160;&#160;&#160; (<em>This will help us serve you even better</em>) </li>
    <li>Go To Homepage by <a href="http://komputer-milikku.blogspot.com/">Clicking Here</a>
      <br/></li> 
  </ol>
  <p> 
    <br/>
    <br/>
    <br/></p>
  <p align="center"><font color="#0080ff" style="font-size: 150px"><strong>404</strong></font></p>
  <p>&#160;</p>
  <p align="center"/>
  <p align="center"><font size="5">Page Not Found!</font></p> 
</div>


Nota Penting :

6.1. Anda boleh mengubah ayat dengan bold biru mengikut kesesuaian anda.

6.2. Tukar http://komputer-milikku.blogspot.com/ kepada link yang anda perlukan untuk pengguna membuat aduan.

6.3. Tukar http://komputer-milikku.blogspot.com/ kepada link blog anda.


7. Tekan butang SAVE CHANGES dan anda sudah separuh selesai.

8. Sekarang pergi ke TEMPLATES dan tekan butang EDIT HTML.


9. Tekan butang keyboard CTRL + F dan cari perkataan ]]></b:skin>


10. Setelah itu tambah kod HTML ini dibawah perkataan ]]></b:skin> tadi.

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;error_page&quot;'> 
<style type='text/css'> 
.status-msg-wrap { 
    font-size: 100%; 
    margin: none; 
    position: static; 
    width: 100%; 
.status-msg-border { 
    display:none 
.status-msg-body { 
    padding: none; 
    position: static; 
    text-align: inherit; 
    width: 100%; 
    z-index: auto; 
.status-msg-wrap a { 
    padding: none; 
    text-decoration: inherit; 
}
.LPM-404-box { 
  background:#FFFFFF
  width:98%; 
  margin:10px 0px; 
  padding:20px 10px; 
  border:1px solid #ddd; 
  -moz-border-radius:6px; 
  -webkit-border-radius:6px; 
  border-radius:6px; 
  box-shadow: 5px 5px 5px #CCCCCC; 
</style> 
</b:if>

11. Untuk mengubah warna background sila ubah kod warna #FFFFFF

12. Tekan butang SAVE TEMPLATE dan CLOSE.

Sekarang cuba buka link blog anda yang tidak wujud contohnya :

http://komputer-milikku.blogspot.com/lalala

SELAMAT MENCUBA

5 comments:

ainol akasyah said...

heee ade ape2 benefit ke buat page 404 ni ? atau untuk suke2 je .. can u explain :) xpaham

Muz said...

suke2 je modified blog XD

MK Kimi said...

nnt xdptlah org masuk blog kita? ke guane?

Muz said...

benda ne gunanya, contohnya orang buka http://alamatbloganda.blogspot.com/saya

automatik page ne keluar sebab page /saya tu tak wujud

Syuk Ry said...

ow.. mcm mnrik jer..