Saturday, 2 June 2012

Torrent?


Torrent?




Torrent adalah P2P [PeerToPeer], sebuah aplikasi file sharing dimana semua pengguna bersifat sebagai server dan juga client.


Torrent tidak memiliki file host kerana semua pengguna yang memuat turun dan mamuat nail fail adalah host fail torrent itu sendiri.


Ketika seorang pengguna memuat turun fail torrent maka dia turut memuat naik fail. Ini adalah sebab kenapa download torrent menggunakan bandwith yang banyak. Tetapi ini adalah salah satu maksud tersembunyi torrent itu dimana semua pengguna berkongsi dan menjadikan sesuatu fail itu percuma untuk dimiliki bersama.


Disini kita akan cuba memahami setiap maksud yang biasa digunakan di dalam torrent.


peer ? Pengguna yang memuat turun dan memuat naik semula digelar sebagai "peer" ataupun seringkali disebut sebagai "User & Client" manakala pengguna yang hanya ingin memuat turun tanpa memuat naik fail digelar sebagai "leecher" dan pengguna yang ingin memuat naik setelah selesai mendowload digelar sebagai "seeder"


Klik link untuk melihat bagaimana torrent berfungsi : Klik DISINI


Untuk melakukan download torrent, apa yang diperlukan adalah client. Disini adalah beberapa contoh klien yang popular digunakan oleh pengguna torrent.

  1. ┬ÁTorrent - http://www.utorrent.com/
  2. Vuze - http://www.vuze.com/
  3. BitTorrent - http://bittorrent.com/

Setelah itu website yang menyediakan perkhidmatan torrent. Disini disertakan beberapa contoh :


Private Torrent :

  1. Open Trackers - http://www.opentrackers.net/
  2. Torrent Invite - http://torrentinvite.com/forum/trackerindex.php
  3. Torrenting - http://www.torrenting.com/
  4. SceneTime - http://www.scenetime.com/

Public Torrent :

  1. Torrentku - http://www.torrentku.com/
  2. Piratebay - http://www.thepiratebay.se/
  3. h33t - http://www.h33t.com/
  4. Demonoid - http://www.Demonoid.me/
  5. KickAssTorrent - http://www.kat.ph
  6. extratorrent - http://www.extratorrent.com
  7. IsoHunt - http://www.isohunt.com
  8. Torrent Reactor - http://www.torrentreactor.net
  9. MixTape [Hiphop/ Rap /RnB Mixtape] - http://www.mixtapetorrent.com/
  10. EzTV [Tv Show & Tv Series] - http://www.eztv.it
  11. HorribleSubs [Anime] - http://www.horriblesubs.org/
  12. Nyaa [Anime] - http://www.nyaa.eu/
  13. TokyoTosho [Anime] - http://www.tokyotosho.info/
  14. MvGroup [Documentary] - http://forums.mvgroup.org/

Cara untuk membezakan torrent palsu dan asli :


1. Lihat profil uploadernya terlebih dahulu.
2. Selalu membaca komen daripada pengguna lain mengenai sesuatu fail torrent.
3. Lihat senarai fail yang akan didownload.


Dulu selalu lah download guna torrent ne,
sekarang tak nak lagi XD lambat nak tunggu !!

1 comment:

Hafizin Jamil said...

aku kena ban kat jiwang torrent..nak marah pun ada.sebab peribadi tapi sekali nga user tak bersalah kena banned..ciss..